Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Три дни след като Банкси дебютира с най-новия си стенопис в Instagram, нарисуван със спрей върху стената на бомбардирана сграда в град Бородянка, Украйна, анонимният художник потвърди, че е завършил общо седем нови творби в Украйна.

Банкси потвърди новината пред The ​​Art Newspaper, след като серия от стенописи, за които се предполага, че са негови, се появиха в освободения украински град, който се намира на около 80 км северозападно от Киев. Част от произведенията се намират в столицата и други градове в региона.

Първото идентифицирано произведение на изкуството, което се появи в социалните мрежи през уикенда, показва гимнастичка, балансираща върху купчина отломки отстрани на сграда, повредена от руските удари.

Графити майсторът публикува три изображения на произведението в петък в социалните медии, с прост надпис "Бородянка, Украйна".

Друго произведение на изкуството изобразява малко момче, облечено в униформа за бойни изкуства, завързано с черен колан, обръщащо възрастен мъж по гръб. Някои свързват изображението с руския президент Владимир Путин, чийто почетен черен колан беше отнет по-рано тази година, въпреки че Банкси не е коментирал публично изображението или неговото значение.

Други стенописи показват две деца, използващи метален капан за резервоар като люлка, и жена с ролки в косата и противогаз, държаща пожарогасител.

Бородянка беше особено силно засегната от руските въздушни удари и обстрел в първите дни на нахлуването на страната в Украйна, като много сгради бяха превърнати в купища развалини от атаки от далечни разстояния. Градът е бил дом на 13 000 души преди войната, но повечето са избягали след инвазията на Русия. Това, което е останало от града, е окупирано от руските сили, които навлизат на 28 февруари.

Градът се върна под украински контрол на 1 април и завърналите се жители откриха, че къщите им са били претърсени, а магазините - ограбени, със счупени прозорци и откраднато съдържание. Оттогава Бородянка е в центъра на усилията за реконструкция, като няколко кули са разрушени в резултат на щетите, причинени от боевете.

Поредицата е първият набор от графити на Банкси, които се появяват след миналото лято, когато бе нарисувано "Великото британско пръскане", в което енигматичният художник остави след себе си характерните си поп арт коментари на места в редица британски крайбрежни градове.

Миналата година художникът съсредоточи усилията си върху набирането на пари за социални и политически каузи, като продаде на търг картина за рекордните 23,1 милиона долара за британските здравни организации и продаде тениски в подкрепа на антирасистки протестиращи, арестувани за събаряне на статуя на търговеца на роби Едуард Колстън в Бристол. (Протестиращите бяха освободени от обвинения през януари.)

След като потвърди авторството си на графита на гимнастичката, много украинци и поддръжници на страната благодариха на художника в коментари и публикации в социалните медии.

"Това е толкова исторически момент за нашата страна, че хора като Банкси и други известни личности идват тук и показват на света какво ни е причинила Русия", каза жител на Киев пред Al Jazeera English във видео, публикувано в Twitter в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар