fallback

Документален филм за Алексей Навални, който на косъм оцеля при очевиден опит за отравяне с "Новичок", бе показан за първи път на филмовия фестивал "Сънданс".

90-минутният филм, озаглавен просто "Навални", включва кадри с руския опозиционен лидер, заснети през няколкото месеца, които той прекара в Германия в края на 2020 г., докато се възстановява от отравянето. Лентата включва интервюта с Навални, съпругата му Юлия и най-близкия му екип.

Един от най-впечатляващите моменти от филма е, когато от скривалището си за възстановяване в Шварцвалд  Навални се обажда на шега на един от членовете на отряда убийци, за когото смята, че е извършил отравянето, и го кара да разкрие подробности за атаката, преструвайки се на ядосан шеф на службите за сигурност.

"Спомням си, че просто си казах: "Добре, увери се, че камерата работи, дръж го на фокус. Това е най-важното нещо, което някога ще снимам през целия си живот", споделя режисьорът Даниел Роер в интервю за Hollywood Reporter за момента на телефонната изповед. "След това всички се побъркаха. Тичахме наоколо като пилета с отрязани глави. Казах си: "Нека да свалим кадрите веднага. Трябва ли да извикаме полиция? Имаме ли нужда от защита в къщата?"

Първоначално Роер планира да направи филм на различна тема с Христо Грозев - български следовател, работещ за Bellingcat - екипа от онлайн детективи и разследващи журналисти.

Въпреки това, след отравянето на Навални, Грозев започва да търси улики за това кой може да стои зад нападението. След като купува телефонни и полетни записи от руската тъмна мрежа, той намира група от осем мъже, работещи за службите за сигурност на ФСБ, които изглежда следят Навални при пътувания из Русия от няколко години.

Грозев се свързва с Навални и заминава за Германия, за да се срещне с него и да сподели информацията, която е открил. Роер пристига с него и продължава да снима. Оказва се, че Навални и екипът му вече са мислили да направят филм и двамата започват сътрудничество.

"Когато Алексей се събуди от комата си в Берлин, той имаше две идеи. Едната беше за  това гигантско разследващо видео за двореца на Владимир Путин и неговото незаконно богатство. А другото беше да направи голям, според него, холивудски документален филм", обяснява Рохър.

Навални се почувства зле през август 2020 г., докато пътуваше със самолет от Томск в Сибир за Москва. Благодарение на бързите действия на пилота, който извърши аварийно кацане в Омск, той не загина и по-късно беше транспортиран в Берлин, където продължи дълго и бавно да се възстановява.

Кремъл отрече да е замесен в отравянето, а президентът Владимир Путин отказа да каже публично името на Навални, наричайки го косо "този господин", и "берлинският пациент".

Филмът приключва със завръщането на Навални в Русия през януари 2021 г. Тогава той беше задържан при пристигане на летището и по-късно осъден на две години и осем месеца затвор за предполагаемо нарушаване на условията на присъдата му спрямо предишна присъда за измама, която беше широко разпространена като политически мотивирани. Той излежава присъдата си в наказателна колония на 60 мили източно от Москва.

След отравянето на Навални неговата Фондация за борба с корупцията беше обявена за екстремистка организация и много от нейните лидери и регионални координатори бяха принудени да избягат от страната.

Създаването на филма беше пазено в тайна до началото на този месец и присъствието му в програмата на "Сънданс" беше оповестено едва в последния момент. Премиерата се състоя онлайн във вторник вечерта, тъй като тазгодишният "Сънданс" се провежда виртуално заради COVID. Мария Певчих, близка сътрудничка на Навални, която беше с него в Томск, когато беше отровен, е изпълнителен продуцент на филма.

В края на филма Навални отговаря на молба на режисьора да запише съобщение, ако евентуално бъде убит при завръщането си. "Имам да ти кажа нещо много очевидно: не се предавай, не ти е позволено. Ако са решили да ме убият, това означава, че сме невероятно силни и трябва да използваме тази сила", казва той.

В публикация в Instagram, обявяваща филма, Навални се оплака с обичайния си непочтителен тон, че библиотеката на затвора, където той излежава своята присъда, няма абонамент за HBO Max, така че той няма да може да гледа филма за себе си.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 години

Добре де, такъв онакъв. Ще се разбере един ден истината! Но за Двореца на Путин, който Навални показва, нищо не казвате.

21

Анонимен

преди 2 години

До Алекс "Ако наистине мислеше,че е отровен,никога нямаше да се върне доброволно в Русия." Всъщност, така принуди Путин да си покаже зъбите, за да го види целия свят. Вече никой няма илюзии за това какво представлява Путин и Навални изигра решаваща роля за това.

20

Анонимен

преди 2 години

До Българин Колкото повече Путин мачка Навални, толкова по-легендарен ще става Алексей.

fallback