Снимка: БГНЕС

Картина на Пабло Пикасо бе продадена днес на търг в Хонконг за сумата от 24,6 млн. долара, съобщиха организаторите от аукционната къща Sotheby’s.

Sotheby's постави нов рекорд с продажбата на произведение на Пикасо в Азия за втори пореден сезон, пише в съобщението. Става въпрос за „Femme Accroupie“ (Клекнала жена) - любимият портрет на втората му съпруга и муза Жаклин.

На същия търг е продаден и натюрморт на нидерландския художник Винсент Ван Гог за 9,1 млн. долара. Това е единственият цветен натюрморт от ранния период на твореца, който се появява на търг след повече от две десетилетия.

За 10,3 млн. долара е продадена картина на китайско-френския абстракционист Чан Ю „Nu endormi“ (Спяща гола). Предполага се, че това е единствената широкоформатна маслена картина, в която моделът може да бъде ясно идентифициран като любимата на художника, се казва в описанието на аукционната къща.

Бюстът на император Наполеон Бонапарт на френския скулптор Огюст Роден е премахнат от търга, без да се посочи причината. Тази творба (1904-1909 г.) е оценена между 9 и 11,5 милиона долара. Бюстът бе смятан за изгубен от 30-те години на миналия век и до 2015 г. изкуствоведите не знаеха нищо за местонахождението на тази творба на Роден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase