Снимка: БГНЕС
fallback

След смяна на режисьора и няколко забавяния заради пандемията от COVID-19, последният филм за Джеймс Бонд най-накрая се появи по големите екрани. No Time to Die е 25-ият филм за Бонд и последния за Даниел Крейг в ролята на прочутия агент.

Но замисляли ли сте - има ли някаква връзка между фикцията във филмите за Бонд и истинския MI6 - британската външна шпионска агенция, по-известна като Тайната разузнавателна служба (SIS)? А колко е релевантна тази шпионската агенция в дигиталната ера?

"Мисля, че най-голямата разлика между Бонд и реалният живот", казва Сам (не е истинското й име), "е, че ние сме много по-съвместни от хората в Бонд. Много рядко, ако изобщо се случи, бихте излезли сами, без подкрепа. Всичко е свързано с екипи... винаги имаш екип по сигурността около себе си. "

Сам е кариерен офицер в MI6 с опит в борбата с тероризма, един от няколкото служители на разузнаването. BBC се среща с него, за да разбере какво точно правят офицерите от MI6 в реалния живот, независимо дали са базирани в техния щаб в Темзайд или в чужбина?

"Има огромно разнообразие от роли, които можете да изпълнявате", казва Тара (също псевдоним). "Има управление на агенти и набиране на персонал, имаме нужда от технически експерти, имаме екипи за комуникации, има остър ръб на предната линия. Никога не е един човек сам по себе си. Има много малка прилика с реалността в работата в SIS. Така че мисля, ако някой идва с желанието да бъде Джеймс Бонд,  бързо ще разбере в процеса на кандидатстване, че това не е за него."

Въоръжени ли са? Служителите на MI6 носят ли някога огнестрелно оръжие? Отговорът на този въпрос е формален: "Това не можем нито да потвърдим, нито да отречем".

Но друг офицер от MI6 казва: "Идеята да накараме някой да пътува по целия свят и да стреля по хора е абсолютна анатема за нас."

Но ако помислим за някои от по-опасните части на света отвъд океана, където е вероятно да действат британските разузнавачи, е трудно да си представим, че ако самите те не са въоръжени, тогава някой близо до тях не ги защитава.

Строго погледнато служителите на MI6 не са агенти. Те са разузнавачи, които в крайна сметка се опитват да убедят действителните агенти, които биха могли да бъдат добре разположени личности, да речем, в една клетка за планиране на атаки на Ал Кайда или ядрено изследователско съоръжение на враждебна държава, да откраднат жизненоважни тайни от името на правителството на Нейно Величество.

Агентите поемат най-големите рискове всеки ден и е ясно, че MI6 полага много усилия, за да защити самоличността на служителите си и семействата им.

Колко близки обаче могат да бъдат един агент и неговият защитник? Могат ли някога да са приятели?

"Има зависимост един към друг", казва Том, друг служител на MI6. "Вие сте отговорни за живота на някого, затова си казвате неща, които може да не искат да чуят, може да имате трудни разговори, но всичко е за тяхната безопасност."

"Хората излагат живота си на риск, за да работят с нас", добавя Тара. "Някои от тях не са особено рискови. Но има категория хора, с които имаме привилегия да работим, които, ако се установи, че работят с нас, биха били в голяма опасност. Те биха могли да загубят живота си и приемаме това много сериозно от първия момент на взаимодействие с този човек. "

Много се е случило в реалния свят на шпионаж през шестте години след последния филм за Бонд "Спектър" от 2015 г. Самопровъзгласилият се халифат на групировката "Ислямска държава" взе властта, а след това се разпадна, сделката за ограничаване на ядрените амбиции на Иран почти се срина, а Китай вдига много шум относно "завръщането" на Тайван. Това са достатъчно задачи, които да поддържат агентите на MI6 заети.

Но в епоха, в която почти всяко наше действие оставя дигитален отпечатък, има ли все още място за човешката интелигентност от старата школа и утвърденото във времето изкуство да убеждаваме някои хора да помогнат да откраднат тайните на други хора?

"Ако погледнете какъв е жизнения цикъл от край до край на действителния им анализ“, казва Ема, старши вътрешен технически служител, "има хора, участващи във всяка стъпка от този процес. И това са отношенията, които ще изграждаме. Разбира се, че работим върху използването на всички тези технологии, за да подкрепим нашите разузнавачи на място."

А има ли действителна работилница, пълна с джаджи, дълбоко в недрата на централата на MI6 във лондонския Vauxhall Cross? Да, очевидно.

"Но тя е доста различна от това, което виждаме във филмите", казва Ема. "Имам много по-голям екип от инженери, които работят за мен, предоставяйки нови възможности. И за разлика от филмите, не всички носим бели престилки и не изглеждаме всички като отрепки. Но по отношение на джаджите - ние работим много в тясно сътрудничество с разузнавачите, за да разберат какво искат. "

Почти 60 години са изминали от излизането на първия филм за Бонд, "Доктор Но" през 1962 г., и близо 70 г., откакто авторът Иън Флеминг за първи път създава този измислен герой, след като работи за военноморското разузнаване.

Оттогава формата на шпионажа се е променила до неузнаваемост.

Днес във висшите етажи на MI6 има офицери, които са започнали кариерата си във време преди мобилните телефони или интернет да съществуват, да не говорим за социалните медии. Записките са се водили до голяма степен във физически сейфове и стоманени шкафове. Биометричните данни все още не са били използвани, а официално MI6 дори не е съществувал до 1994 г. Тогава все още беше сравнително лесно разузнавач под прикритие да премине  през чужда граница и на враждебно място, използвайки предполагаемата си самоличност, а понякога дори фалшиви брада и очила.

В наши дни е по-трудно, макар и не невъзможно. Вземете руския екип на ГРУ, който е пътувал безпрепятствено до Солсбъри през 2018 г., за да убие бившия офицер от КГБ Сергей Скрипал.

Днес революцията в данните, пълна с разпознаване на ириса, биометрични данни, изкуствен интелект, кибер, криптиране и квантови изчисления, постави ограничение на технологиите в шпионажа.

Но човешкият интелект винаги ще бъде незаменим, казва сър Алекс Младши, който управлява MI6 в продължение на шест години до миналата година. Неговият измислен колега на екрана, М, изигран от Ралф Файнс в No Time To Die, предупреждава пророчески, че "светът се въоръжава по-бързо, отколкото можем да реагираме".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

IT-спец

преди 2 години

от MI6 вече ще изпращат тъмнокожи агенти или пакита, било политкоректно а дали ще го/ги забележат вече е друг въпрос...

7

Светозар

преди 2 години

Машинен превод от чужд източник. Или лош преводач, който не е запознат с особеностите на българския език и начина, по който се говори в България.

6

Анонимен

преди 2 години

Има връзки и прилики, все пак филма не е правен на сляпо, без да се събере нужната информация за работата на агентите от Ми 6

fallback