Снимка: Pixabay
fallback

През тази година се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов, който умира на 22 септември 1921 г.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къща музей „Иван Вазов“ – София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и други, а през целия ден ще звучи непреходното Вазово слово.

Вечерта в Народния театър „Иван Вазов”, президентът Румен Радев ще участва в церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на поета. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще е сред гостите на церемонията.

Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондация „Основа-та“ и за първи път се връчи на 9 юли 2020 г. по повод 170-годишнината от рождението на поета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

До 15

преди 2 години

Ти си ***, ама без никакви извинения! Буквално изгълтах ,,Под Игото" много преди да го изискваха в училище . Беше даже някакво старо издание със стар правопис. Имах голям избор от книги и даже в момента четях някаква юношка западна класика , когато случайно го мернах в библитеката. Прекрасна книга- световна класика.Разбира се както Шекспир или който и да е класик понякога може да изглежда малко олд фешън или наивен...но това не променя факта че е Титан на литературата и голям Българин

19

Чалгаропитек

преди 2 години

Чел съм ги и Иван вазата, Елин пелина, Христо смирнофски...

18

Анонимен

преди 2 години

Вазов е велик. А българските либерали са чудесни разрушители на националната култура. Това са хора, които ако нещо е нормално непременно ще го окепазят, а ако България - не дай си Боже - успее в нещо, са готови да изпаднат в траур. Кресливи и присмехулници, любители на разрухата, а още повече на бездействието - те просто не трябва да бъдат отразявани, а действията им да бъдат ограничени доколкото е възможно.

fallback