Снимка: БГНЕС
fallback

Кито легендата Ален Делон не успя да сдържи сълзите си, когато научи за смъртта на друга легенда на френското кино и добър негов приятел - Жан-Пол Белмондо.

Oще по темата

"Напълно разбит съм. Опитвам се да не направя това, което той направи в следващите пет часа", заяви с треперещ глас по телевизията той, цитирана от БТА.  "Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно", добави 85-годишният актьор.

Жан-Пол Белмондо и Ален Делон често са били представяни погрешно като съперници, отбелязва АФП. Всъщност двамата колоси на френското кино са играли заедно в няколко филма, сред които "Борсалино" от 1970 г.

"Това е част от живота ми. Започнахме заедно преди 60 години", допълни още Делон.

От семейството на Жан-Пол Белмондо потвърдиха, че той е починал вчера в дома си в Париж, "заобиколен от своите близки".

Френският президент Еманюел Макрон също отдаде почит на легендарния актьор: "Той завинаги ще си остане Великолепният (б. ред.: по аналогия с едноименния френски филм от 1973 г. с участието на актьора). Жан-Пол Белмондо бе национално съкровище", написа Макрон в Twitter.

Руският режисьор Никита Михалков също отдаде дължимото на Жан-Пол Белмондо. "Той още приживе стана легенда, отваряйки нова страница в историята на кинематографа", каза за починалия днес френски актьор 75-годишният Михалков, цитиран от ТАСС. "Жан-Пол Белмондо бе забележителен актьор, цяла епоха, легенда. Той отвори нова страница с филма "До последен дъх" на Годар."

Кончината на Белмондо е водеща тема и в европейските издания днес.

"Напусна ни Великолепния, изиграл роли в над 80 филма, известен с образите си на герои, които са повече майтапчии, отколкото непобедими", отбелязва в. "Фигаро". Изданието припомня и култови реплики на филмови герои, пресъздани от Белмондо.

"Ако не обичате морето, ако не обичате планината, ако не обичате града, тогава се разкарайте", казва героят му във филма "До последен дъх" на Жан-Люк Годар.

"Когато 130-килограмовите типове казват нещо, 60-килограмовите ги слушат", казва персонажът му от филма "100 000 долара на слънце" на Анри Верньой.

"Знаете ли каква е разликата между глупака и крадеца? Крадецът понякога си почива", заявява персонажът му в "Гиньоло" на Жорж Лотнер, "Най-добрият начин да накараш всички да вярват, че знаеш всичко, е никога да не изглеждаш изненадан", казва пък героят му в лентата "Пътят на едно разглезено дете" на Клод Льолуш.

Светът на културата и на политиката отдаде почит на Белмондо, пише в. "Монд". Изданието припомня, че вчера изказвания по повод кончината на Белмондо са направили френският президент Еманюел Макрон, предшественикът му Франсоа Оланд, крайнодясната френска лидерка Марин Льо Пен, италианската кинодива Клаудия Кардинале, колегата на Белмондо - Ален Делон, ръководството на фестивалите в Кан и Венеция и много други звезди на киното и театъра.

Клаудия Кардинале нарече Белмондо "въплъщение на жизнеността".

"Сянката на Белмондо бе надвиснала в положителния смисъл на думата над френското кино и театър в продължение на около 50 години. Белмондо беше творец с малко награди, но обожаван от публиката", подчертава "Либерасион".

"Икона на френското кино", "Едно от най-разпознаваемите лица на френското кино" - така в. "Кориере дела сера" описва Белмондо и допълва, че сега цяла Франция е в траур.

"Индипендънт" припомня, че чарът на Белмондо е толкова голям, че когато преди 10 години той се е завърнал на кинофестивала в Кан, никой не е забелязал, че физически той вече не е в същата форма както едно време. Вместо това кинофеновете са продължили да гледат на него като на същата привлекателна фигура на френското кино.

"Актьорът с неподражаемо изражение, който превърна престъпниците, в които често се превъплъщаваше на екрана, в съблазнителни и неудържими герои", обобщава "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

ти може да останеш още малко, ама Депардйо може да върви... вече е ненужен!

17

Киро Х

преди 2 години

До Нелепо еТи па, той Карадайъто не знае български, пък е български депутат!

16

probi

преди 2 години

Отиват си. Един по един големите актьори и актриси си отиват, без значение от каква националност са!Много, много ми е мъчно! И затова, че вече ги няма, както и затова, че няма нито един, който достойно да ги замести!Почивай в мир, Жан-Пол!

fallback