Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата Велислав Минеков съобщи за нецелесъобразно изразходване на средства за първата българска изложба в Лувъра през 2015 година.

По думите му за пръв път ние плащаме, за да представим нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало, заяви министърът.

Той обяви, че България плаща на Лувъра близо 700 хиляди лева, за да бъдат поставени експонатите в "един нещастен коридор".

По думите му, за да бъде събитието отразено подобаващо, са поети разходи към български журналисти, които да опишат случая като величав и съществен - без да бъдат запознати, че държавата е платила за "това наше щастие".

"Разходите, които съм установил до момента, са близо 20 хиляди лева. За съжаление, едни журналисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни. Едни за 2000 лева, а други - само за 246", каза още министърът, цитиран от БТА.

"Няма да разреша подобно излагане на нашите културни ценности по този начин, тъй като това е наистина щета. Може би е добре да има някакъв музеен обмен", коментира още Минеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase