Снимка: БГНЕС
fallback

Академия "Аскеер" раздаде за 30 път авторитетните статуетки. Препоръчва като най-добър спектакъла "Боклук".

Тази година има 3 специални награди за цялостен принос - на Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев. Тази вечер, в наверечието на празника на светите братя "Кирил и Методий" в театър „Българска армия” фондация „А'Аскеер” връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон 2020-2021.

Те са юбилейни - 30-ти поред! По този повод има и специални призове. Наградите „Аскеер” (статуетката е дело на проф. Георги Чапкънов) са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от артисти – за артисти”. Тази година са гледани 78 представления. 62 от тях са премиерни в София, а 16 спектакъла - в извънстолични театри. По традиция празникът е под патронажа на министрите (служебни) на отбраната - Георги Панайотов, и на културата - проф. Велислав Минеков. За отличието в категория "Съвременна българска драматургия" са номинирани "Плач на ангел" от Стефан Цанев, „Хиляда метра над морето“ от Петър Маринков, „Монетата“ от Боян Крачолов и „Боклук“ от Елена Телбис.

Най-добър майстор на текст за театъра е Елена Телбис. Номинации и отличници (по азбучен ред): Поддържаща женска роля - Неда Спасова за ролята ѝ на Маргерита в „Няма да платим! Няма да платим!“ по Дарио Фо, Радена Вълканова за ролята й в „Капитал(на) грешка“ по Йодьон фон Хорват и Светлана Янчева за ролята й на режисьорката в „Шекспирин по време на пандемия“ по Уилям Шекспир. "Аскеер"-ът е за Светлана Янчева. Поддържаща мъжка роля - Емил Котев за ролята му на Сам в „Завръщане у дома“ от Харолд Пинтър, Йордан Ръсин за ролята му на Той в “Портокалова кожа” от Мая Пелевич и Николай Върбанов за ролята му на Луиджи в „Няма да платим! Няма да платим!“ по Дарио Фо. Голямото отличие получава Йордан Ръсин.

Водеща женска роля - Анастасия Лютова за ролята ѝ на Андромеда в „Боклук“, Искра Донова за ролята й на Морийн Фоулън в „Бившата мис на малкия град“, Станка Калчева за й ролята на Мег Фоулън в „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона. Водеща мъжка роля - Малин Кръстев като Джордж в „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби, Свежен Младенов - Чарли Гордън в „Лабиринт“ от Даниел Кийс, Христо Мутафчиев, който играе Райчо в „Плач на ангел“ от Стефан Цанев. Победител в битката на "титаните на сцената" е Христо Мутафчиев.

Един от основните призове е за режисура - съревнованието е между Ивайло Христов за „Боклук“ от Елена Телбис, Стоян Радев за „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби и „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, Явор Гърдев за „Завръщане у дома“ и „Унизените. Беларус" от Андрей Курейчик. Най-добър е Стоян Радев. В категорията "Изгряваща звезда" напрежението е голямо, защото статуетката отваря нови хоризонти за младите актьори. А те са пред Виктория Николова, Ния Кръстева и Мак Маринов, пише "24 часа".

Номинацията обяви на видеовръзка Мария Бакалова, която поздрави българските артисти за тяхната устойчивост в тази трудна година. Към славата полита Виктория Николова. Наградата връчи почетният председател на академия "Аскеер" Васил Михайлов. Наградата "Най-добро представление" е нещо като лентичката, която слагат на книгите на писател, награден с "Нобел" - интересът веднага неимоверно скача. От кои спектакли ще избират зрителите? "Боклук" от Елена Телбис,„Бившата мис на малкия град" от Мартин Макдона, и "Нова земя" по романа на Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев. Академията препоръчва да купим билети приоритетно за "Боклук".

Церемонията за 30-годишнината на наградите "Аскеер" беше изключително стилна. Участва оркестър "Симфониета"-Враца под диригентството на Максим Ешкенази. На сцената излезе и големият цигулар Веско Ешкенази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

анономен

преди 2 години

Дайте наградата на Фигуранта- заслужава я

2

Анонимен

преди 2 години

Актрисата, взела Аскеер в категория "Изгряваща звезда" , се казва Виттория, а не Виктория, скъпи т.нар. журналисти. И честит празник.

1

неандерталец

преди 2 години

Аскеер = Оскаар.

fallback