fallback

Романтичната история на бащата на турската нация Кемал Ататюрк и българската му любов Димитрина Ковачева ще бъде пресъздадена в българо-турска копродукция.

Идеята е била обсъдена от депутата Вежди Рашидов и посланика на Турция у нас. Зад проекта от българска страна ще застане продуцента Евтим Милошев.

"Това е забележителна любовна история, история за голямата любов, която е разделяна от етноса, от религията, от политиката, от социома от всичко. Това е любов, която никога не умира", казва Милошев.

През 1913 година Мустафа Кемал е назначен за военен аташе в София. По това време той среща Димитрина Ковачева.

Мити, както всички наричали дъщерята на бившия български военен министър генерал Стилиян Ковачев, завладява сърцето на младия Ататюрк. Според историята двамата влюбени така и не преживяват раздялата.

Обичта на Ататюрк към Димитрина е коментирана от всички днешни турски историци.

Филмовата продукция е все още на идейно ниво. Със сигурност обаче появата на лентата ще предизвика силен интерес както в Турция, така и у нас, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 години

Ако има сюжети и сценичен секс ще го гледам! А кой е в ролята на амортесьора?

8

До 6

преди 3 години

Прочета повечко книги и ще разбереш че прабългарите са една семка с турците.След 1944 година по заповед на СССР нашите комунисти изкривиха цялата българска история.Изкривиха защото почти цялата територията на рашките принадлежи на волжките татари(болгари).

7

Анонимен

преди 3 години

В История бг преди време имаше предаване конкретно за Ататюрк.Там се разглеждаше и военната му кариера.Неизяснен остана въпроса за конкретното му участие във Втората(т. н. Междусъюзническа война).Интересува ме защото цялото турско участие в нея е геноцид.Прочетете Разорението на тракийските българи и ще разберете за какво иде реч Това да се изясни, не градски легенди за ревливи стари моми.

fallback