"Дюн" е един от най-добрите научно-фантастични романи, създавани някога. Творбата на Франк Хърбърт, излязла от печат през 1965 година, вдъхновява дори създаването на "Междузвездни войни". Но "Дюн" бележи и най-грандиозния провал на един от най-добрите режисьори - Дейвид Линч. А сега пред предизвикателството да заснеме достоен за поредицата филм се изправя и Дени Вилньов.

74-годишният Дейвид Линч призна, че няма да отиде на кино, за да гледа адаптацията на "Дюн" на Дени Вилньов, тъй като неговият собствен опит бил "провал" и му донесъл "сърдечна болка".

"Това не е филмът, който исках да направя. Много харесвам определени части от него – но той беше пълен провал за мен", заяви Линч пред Hollywood Reporter.

Задачата на Вилньов също не е лесна. Той сам призна, че историята е твърде сложна, за да се направи филм по нея. 52-годишният режисьор заяви, че винаги е мечтал да създаде собствена визия на романа, но създаването на филма е било най-голямото предизвикателство в кариерата му.

Режисьорът на Blade Runner 2049 заяви: "Това е книга, която се занимава с политика, религия, екология, духовност, а героите са ужасно много. Мисля, че затова е толкова трудно. Честно казано, това е най-трудното нещо, което съм правил някога."

Актьорският състав на филма включва Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън и Оскар Айзък и е заснет в отдалечени райони на Обединените арабски емирства, за да изобрази обстановката на пустинната планета Арракис. Първите кадри от лентата вече видяха бял свят и смаяха феновете на поредицата, които с нетърпение чакат да видят екранизацията на Вилньов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase