Снимка: БГНЕС

Руснаците обичат балета, но заради коронавируса, Русия, както всички други държави по света, бе принудена да затвори театрите, оперите и балетните зали. Но в театър "Михайловски", в който представления изнася една от най-добрите балетни трупи в страната, въпреки изолацията, шоуто продължава. Сградите може и да са затворени, но танците не са забранени.

Въпреки блокадата, танцьорите са намерили начин да радват своята публика. Те го правят вкъщи и публикуват клиповете си онлайн.

Разбира се, не е толкова класически балет, колкото... кухненски.

Една от танцьорките на трупата изпълнява част от Дон Кихот преди да приготви обяда си. Валерия обикновено използва ветрило за своята част от постановката, но в необичайното време и реквизитът е необичаен - тя размахва голяма синя чиния. Друга двойка изпълнява част от Жизел, като си служи с малка тенджера.

Очевидно има апетит за този причудлив балет. 35 хил. души гледат първото видео само за един ден. Днес гледанията са над 300 хил.

"Нашето съобщение към всички е, че трябва да останем позитивни. Да, животът може да е малко тежък сега, но с добро чувство за хумор и настроение можем да спасим света", казва Иван Василев, един от танцьорите в балета, пред BBC.

По време на карантината, руснаците са много креативни - те създадоха Facebook група, в която пресъздават известни произведения на изкуството. Също така записват и музикални видеа, докато са затворени вкъщи.

От балета "Михайловски" обещават, че ще публикуват още видеа, за да повдигат духа на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase