Getty Images

Вече са ясни номинациите за най-престижните филмови награди. Оскарите ще бъдат раздадени на 9 февруари в Лос Анджелис, а сред фаворитите за големите награди са Хоакин Финикс за най-добър актьор, Лора Дърн за най-добра поддържаща роля и „1917“ за най-добър филм.

„Жокер“ беше номиниран в цели 11 категории, с което поставя рекорд като първият филм, базиран на комикс, който попада в най-много категории за една година. Лентата на Тод Филипс ще се бори за „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, „Най-добър актьор“ и други. Хоакин Финикс вече прибра „Златен Глобус“ за ролята си на Жокера и сега се очаква същото да се случи и при наградите „Оскар“.
 
Освен „Жокер“, още една лента направи история, попадайки сред номинираните в понеделник. „Паразит“ на Бонг Джуун-хоу получи 6 номинации и вписа името си в историята на Академията. Той се превръща в първия южнокорейски филм, който е номиниран за „Най-добър чуждоезичен филм“, „Най-добър филм“, а Бонг Джуун-хоу е първият южнокорейски режисьор, който е номиниран в своята категория. 
 
Това не е първото признание за „Паразит“. Драмата взе „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан, което превърна Бонг Джуун-хоу в първия южнокорейски режисьор, който печели най-голямата награда на този форум. В речта си, той изрази надежда тези отличия да повишат интереса на световната публика към южнокорейското кино.
 
Сред актьорите също имаше такива, които сътвориха история. Скарлет Йохансон досега не беше номинирана за награда „Оскар“, но в понеделник попадна в две категории. Тя ще се бори за „Най-добра актриса“ за играта си в „Брачна история“, както и за „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за „Джоджо заека“.
 
Така Йохансон попадна в доста елитна компания от 11 актьори, които също са получили две номинации за „Оскар“ в една и съща година. Академията забранява един актьор да е номиниран два пъти в една и съща категория (както се случи с Марго Роби за BAFTA), но човек може да се състезава за две различни роли. 
 
Още за фаворитите на наградите "Оскар" четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase