Снимка: Reuters

Съвременното изкуство е създадено за западно общество като нашето. Общество, в което животът е лесен, където не си задаваш много въпроси, къде е изчезнало понятието "страдание". Това заяви в интервю за френското списание "Поан" американският киноактьор, процудент и режисьор Джон Малкович.

"Освен онези, които са живели през 30-те и 40-те години на миналия век или преди това, ние вече не знаем какво е страданието", допълни филмовата звезда.

Според него съвременното изкуство се създава в най-голяма степен, за да привлича вниманието към себе си.

"Някои могат да кажат, че доста преди съвременното изкуство Салвадор Дали е измислил вид нарцистично изкуство и оттогава ние продължаваме в този дух, но мисля, че днес нещата отиват по-далеч. Цялото съвременно изкуство е покварено от този нарцистичен дух, обагрен с меркантилност", допълни актьорът с хърватски корени.

Малкович бе категоричен, че новото изкуство става една много добра инвестиция. "Повечето хора го използват, за да спекулират. Целта е да бъдат закупени произведения на изкуството за определена сума и да има капиталова печалба няколко години по-късно, когато художникът почине. Това е пазар!", продължи с откровението си актьорът.

Той призна, че почти не колекционира съвременни произведения на изкуството, а вместо него предпочита Рембранд, Андреа Мантеня, Егон Шиле и Люсиен Фройд. "Бих могъл да цитирам още много, но това са моите фаворити. Несправедливо е да посочвам само стари майстори и художници, но няма как да не оцените картина, нарисувана от тях", посочи звездата.

А на въпрос кой художник би избрал да изиграе в биографичен филм, Малкович бе категоричен - Салвадор Дали.

"За съжаление, мисля, че имам много общо с Дали, въпреки че съм по-лекомислен от него. Но, да, виждам се добре като Салвадор Дали, защо пък не", сподели с усмивка звездата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase