Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Книгата "Легенда за Белинташ" ни връща две хилядолетия назад във времето с увлекателен приключенски разказ за митичното тракийско светилище Белинташ. Това е втората книга на младата писателка Таня Мирчева.

В "Легенди за Белинташ" писателката е искала да припомни на читателите реални истории от нашите земи.

"Посетих Белинташ още преди да започна да пиша книгата. Това, което ме накара да я напиша е, когато разбрах, че там са се случили някои доста интересни събития от тракийската история. Хората свързват с Белинташ с прочутото светилище на Дионис, където са предсказали на Александър Македонски, че ще завладее света", разказа Мирчева.

Младата писателка допълни, че докато е била на посещение в района е говорила с много от местните, които ѝ разказали различни истории и легенди.

"Говорих си много с местните хора, когато бях на посещение при светилището. Те ми разказаха доста интересни неща. Повечето от тях вярват, че там се е издигало прочутото светилище на Дионис. Трябва обаче да ценим повече нашето културно-историческо наследство", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Богомил

преди 4 години

До Анонимен 3Човече, ти самият говориш съвременен тракийски език-българският език. Тъй като българският език много векове е бил книжовен и религиозен език в Източна Европа, на негова база възникват днешните книжовни езици в Русия и Сърбия и се оформя т.н. "славянска" езикова група. В древността "славени" са били наричани единствено северните траки - гетите, наричани и готи както и скити. Всички траки са имали общ език и богове. Траките са най-многобройният народ след индийците, пише Херодот.

2

До1

преди 4 години

Мроклетията Макета е отпиши.....

1

Факт

преди 4 години

БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИЙЦИ!!!!-МИЗИЯ-ТРАКИЯ-МАКЕДОНИЯТОВА Е ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ!!!

fallback