Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Галерия "Структура" и екипът, организирал изложбата, за която стана ясно, че е пълна с фалшификати, днес ще сезира прокуратурата. Твърдят, че са станали жертва на измама от недобросъвестни продавачи.

Преди седмица се оказа, че голяма част от експозицията, наречена "Модернизъм и авангард - българската перспектива" е съставена от фалшификати. Те са представени като творби на български автори, но впоследствие се оказа, че са на световни художници.

Картините, за които има съмнения, че са фалишификати, вече са свалени. Те ще бъдат представени като доказателство на прокуратурата, а собственикът на колекцията ще подложи на експертиза и други творби.

Скандал: Българска перспектива за модернизъм се оказа авангардно менте

Така например картина на Сирак Скитник се оказа корица на "Кама Сутра". До момента стана ясно, че 7 от картините в изложбата са фалшификати.

3500 лв. за 14 рисунки. Толкова е платил колекционерът за уж непознатите творби на големи български художници, сред които и Сирак Скитник. За тях му споменал реставраторът Стефан Белишки.

Доцент Ружа Маринска обясни пред Bulgaria ON AIR, че най-вероятно става дума за един фалшификатор, тъй като в много от творбите се вижда един и същ почерк на работа.

"Има нещо общо в почерка при доста от работите. Затова не допускам, че всяка работа е на отделен фалшификатор", каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

Потърпевшият е купик картините от Алекс Алексиев, антиквар. Картините са ментета, а същият антиквар е и художник. Изводите всеки може да си ги направи сам.

7

Анонимен

преди 4 години

Култура ми Янко! Това е най-голямата измама и пране на пари. Някакви драсканици, които "експерти" ги оценяват на милиони, а "колекционери" плащат на базата на едно или две субективни мнения. И седят като балъци и коментират похватите, чувствата, настроенията на автора, и се мислят за много възвишени и широко скроени артистични люде.

6

Интересно...

преди 4 години

Кое ще е следващото менте!?????//реалното наследство от СОЦ-а//

fallback