Снимка: Wikipedia
fallback

Къде изчезна най-скъпата картина в света? Платното "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи бе продадено за 450 милиона долара на търг на "Кристис" в Ню Йорк през 2017 г., но оттогава не се е появявало на публично място, а в четвъртък Франция и Италия ще отбележат 500-годишнината от смъртта на гениалния ренесансов художник, предаде Франс прес.

Няколко месеца преди планираната за тази есен голяма ретроспектива на творчеството на Да Винчи в Лувъра, местонахождението на картината с размери 65 м на 45 см, изобразяваща Христос, който излиза от мрака, за да благослови света с едната си ръка, докато с другата държи прозрачен глобус, остава загадка.

Лувърът се надява творбата да му бъде предоставена за тази изложба. "Поискахме от властите в Абу Даби да ни предоставят под наем картината, но досега нямаме отговор", се казва в комюнике на парижкия музей. Изразени бяха съмнения в автентичността на картината, а официално все още не е оповестено кой е нейният купувач.

Според "Уолстрийт джърнъл", картината "Спасителят на света" е купена от саудитския принц Бадер бин Абдула, който го направил от името на престолонаследника на Саудитския Арабия принц Мохамед бин Салман. Той обаче нито е потвърдил, нито е оборил тази вест.

Според базата данни на специализираната компания "Артпрайс", теолози от университета Ал Азхар в Кайро посъветвали Мохамед бин Салман да не се появява публично заедно с картината. Причината за това е, че Исус е смятан за пророк, а картината го представя като спасител на света, т.е. като Бог и следователно в съответствие с исляма подобно изобразяване е недопустимо. Други източници също потвърдиха това мнение.

Картината "Спасителят на света" е планирано да бъде изложена през септември в Лувъра в Абу Даби. От музея в ОАЕ обаче за всеобща изненада оповестиха, че излагането й се отлага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Със сигурност са я унищожили

10

Анонимен

преди 4 години

"Според "Уолстрийт джърнъл", картината "Спасителят на света" е купена от саудитския принц Бадер бин Абдула"Тоест продали са картината на ИД.

9

Анонимен

преди 4 години

За какво изобщо са я продали като ще я търсят после?

fallback