Снимка: Bulfoto, архив

Кончината на акад. Светлин Русев натъжи десетки и ни накара да се върнем към делото и човека, оставил диря в изкуството у нас. Известни хора споделят мнението си за големия българин.

"Той беше много прибран и смислено говорещ човек, а това се среща рядко" - каза журналистът Кристина Патрашкова в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Творецът беше активен до последно в подготовка за новата си изложба. С неговата загуба България се раздели с една от най-влиятелните фигури в изкуството и фактор в културата повече от 40 години.

Според Патрашкова художникът е бил един от малкото българи, които наистина внушаваха респект. "Той защитаваше постоянно непопулярни позиции. Той стана един от членовете на екологичен клуб в защита на Русе. Не познавам по-голям работохолик от Светлин Русев" - твърди журналистката.

Още по темата

По думите ѝ академикът е живял много здравословно, постоянно е рисувал, търсил или подреждал картини. "Русев бе човек, който познаваше добре българските художници. Бе една енциклопедична книга за българското изкуство. Той беше много прибран и смислено говорещ човек, а това се среща рядко", отбеляза още тя.

Кристина Патрашкова не пропусна да сподели, че Светлин Русев до последно не е могъл да се примири с тази бездуховност и това пренебрежително отношение към културата в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase