Снимка: Britsh Museum
fallback

Учени откриха най-старите известни фигуративни татуировки в света на две египетски мумии на 5000 години, съобщи BBC. Татусите на горната част на ръката на мъжката мумия изобразяват див бик и гривест козирог. Женската мумия е с извити мотиви на горната част на ръката и рамото.

Откритието променя разбирането ни как са живели хората през тази епоха, твърди Даниел Антоан от Британския музей, един от ръководителите на изследването. Тези татуировки са с 1000 години по-стари от известните в Африка досега.

Мъжката мумия е открита преди около 100 години. От предишно изследване е известно, че тя е на млад мъж на възраст от 18 до 21 години, умрял от прободна рана в гърба. Специалистите са мислели, че тъмните петна по ръката му не са важни, докато инфрачервен скенер не разкрил, че това са татуировки на леко припокриващи се рогати животни.

Женската мумия има четири малки есобразни мотива на дясното рамо и елемент, който прилича на жезъл, използван в ритуален танц. Татуировките са подкожни като за пигмент вероятно са използвани сажди, предава БТА.

Мумиите са открити в Джебелин в южната част на Горен Египет, на около 40 км от съвременен Луксор. Хората са били погребани в плитки гробове, без никаква специална подготовка. Телата са се запазили естествено от топлината, солеността и липсата на влага в пустинята.

Досега специалистите смятаха, че в миналото татуировки са си правели само жените. Най-старите известни татуировки са на ледения човек Йоци, живял между 3379 г. пр. н. е. и 3100 г. пр. н. е. Те обаче са вертикални или хоризонтални линии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

Tatu za robi..

9

Анонимен

преди 6 години

нова /без/надежда за днес.бг! нпрао кърти!

8

Анонимен

преди 6 години

Коментарите както винаги балканска трагедия...

fallback