Снимка: Bulgaria ON AIR

Не е лесно да се правят филми с животни, но Станислав Ростоцки успява много умело да ни запознае с емоционалната история на четириног бездомник в "Белият Бим - Черното ухо".

Продукцията от 1977 г се превърна в руската драма, номинирана за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Може да си я припомним в две части на 10 и 17 февруари от 22.10 часа в рубриката "Време за кино класика" по Bulgaria ON AIR.

Главните роли са поверени на Вячеслав Тихонов и Ирина Шевчук, които ни се сблъскват с шотландкия сетър Бим с черно ухо, който остава без дом, щом стопанина му се разболява.

Възрастният ловец Иван Иванович го открива и приютява, въпреки черното му ухо – знак, че не е чистокръвен. Двамата развиват необикновени отношения, но Бим губи и Иван. Трудната му съдба не приключва дотук – кучето губи стопанин след стопанин, а накрая завършва на улицата.

Филмът разкрива истинската човешка природа, проследена през призмата на домашния любимец - Бим - ловен пес, несъответстващ на "стандартите" за чистокръвност.

В каква действителност живее той и хората край него, осъзнаваме през битието на четериногия, а реакциите му за заобикалящия ни свят все пак дават надежда, че и сетърът е успял да промени, макар и малцина от нас.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase