Снимка: Bulgaria ON AIR

Има ли място една жена на фронтовата линия разказва продукцията "Битката за Севастопол". Филмът на Сергей Мокрицкий ни въвежда в живота на легендарната съветска снайперистка Людмила Павличенко, наречена от американската преса "Лейди смърт".

Младата жена се присъединява към Червената армия, за да се бори срещу нацистката инвазия над СССР. И докато героинята се бори с противниците и с морализаторите, които се чудят какво прави дама на бойното поле, успява да си извоюва името на един от най-смъртоносните снайперисти. Доказани са 309 убити от нея вражески войници.

Действието ни връща към 1941 г., а между куршумите, Павличенко търси своето място и любовта. Изпратена е в Съединените щати, където става приятелка с Еленор Рузвелт.

Самият Мокрицкий е изразъл в Украйна, но живее в Русия. Идеята за заснемането на този филм идва преди да се зароди конлфикта между двете страни и "Битката за Севастопол" е един от малкото филми, възприет и от двете държави положително. Режисьорът показва войната отблизо - куршумите свистят, улучват неочаквано и ако човек не е сред жертвите, то вижда смъртта на крачка разстояние.

Музиката към филма също има свое голямо място в руската култура. "Кукушка" в изпълнение на Полина Гагарина се превръща в хит в страната. Ролите са поверени на Юлия Пересилд, Евгений Циганов, Джоан Блекъм, Никита Тарасов.

В Украйна продукцията се казва "Несломима". Гледайте "Битката на Севастопол" на 1 януари от 19:30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase