Снимка: Bulgaria ON AIR

Често Господ бива критикуван от човечеството, че го е изоставил. Но какво става, ако това наистина е така, решава да провери Жако Ван Дормел с филма си "Съвсем нов завет".

Режисьорът придава плът и кръв на Бог като го "затваря" да живее в апартамент в Брюксел. А там той си има покорна съпруга и не толкова послушна 10-годишна дъщеря Еа, която решава да поеме щафетата от баща си и да господства. Първото й "творение" има за цел да предаде нов смисъл на живота.

Жако Ван Дормел пречупва религията през комичен фокус, в който се опитва да свали морално-етичните табута, които разпалват години наред религиозни войни. Историята, която се развива в миналото, настоящето и бъдещето доближава човека до Бог в буквалния и преносния смисъл.

Дормел ни предлага да погледнем към Всевишния под друг ъгъл, предоставяйки пъстра гама от жанрово изразяване. От една страна религията е поставена под въпрос, а от друга стои доказателството за крещяща нужда на хората от чудеса и вяра.

Всички актьори във филма са белгийци с изключение на звездата Катрин Деньов. Продукцията печели 4 награди от 6 номинации в белгийската филмова церемония 6th Magritte Awards, включително за "Най-добър филм" и "Най-добър режисьор" за Жако Ван Дормел.

Гледайте "Съвсем нов завет" на 20 декември от 22:10 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase