Снимка: архив, Reuters

Ежедневието на балканеца е побрано във филмите от Седмия фестивал за късометражно кино "Балкани отвъд границите". Събитието ще се проведе от 15-и до 18-и декември в кино Влайкова.

Вдъхновени от темата "Маркирани" в един променящ се свят, млади филмови автори от Балканите и отвъд ще представят работите си.

Освен прожекции на късометражни филми, четиридневният фестивал ще предложи уъркшоп по сценарно писане, кръгла маса, публична фотографска сесия, фотоизложба и много интерактивни дейности.

Единствен по рода си, форумът се провежда всяка година в различни балкански градове, за да разисква теми от съвременността и да се фокусира върху новата филмова продукция от региона, подкрепяйки и насърчавайки млади и дебютиращи режисьори.

Тази година фестивалът се занимава с темата за идентичността. От филмите ще видим до колко нашия свят е изграден върху различията и идентифицират ли се хората с обществото, в което живеят.

Предварителната селекция е изготвена от Ана Гъргич (Хърватска), Божана Шошкова (България), Фирузе Караоглу (Турция) и Фарук Беркер Агун (Швеция), които избират 40 филма измежду 500 заглавия от 38 страни, за да вземат участие в конкурсната програма.

Наградата за най-добър филм през 2016 ще бъде връчена от жури в състав: Антония Милчева (България), Уоутър Янсен (Холандия), Димитрис Аргириоу (Гърция).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase