Снимка: Булфото

Общ преглед
Римска обществена баня откриха археолозите в частен имот на улица "Отец Паисий" в центъра на Пловдив. Археолог Мая Мартинова обясни, че разкритията са една малка част от комплекс, който вероятно продължава под съседните сгради и много е възможно да е на площ от декари.

"Всички елементи, които намираме показват един голям лукс в оформлението на сградата, обясни Мая Мартинова, цитирана от Булфото. При проучванията археолозите са открили голяма зала, в която е разположен басейн с мраморна облицовка, а също и елементи от вътрешното оформление на сградата.

Изследвана е и отоплителната инсталация, която е тип хипокауст - система от циркулиращ топъл въздух, в конкретния случай имаме стенно и подово отопление.

Археолозите предполагат, че наблизо има и мозаечни пана. Мястото на новооткритата римска баня не е необичайно, но за нас беше изненада, тъй като до момента бяха разкрити две римски бани на територията на античен Филипопол.

Тази е нова за нас сграда, но е много логично да е тук, тъй като се намира източно от стадиона и съвсем близо до пункта на античния град в който постъпва водата от акведуктите, допълни Мая Мартинова. В района на улица "Отец Паисий" археолози преди бяха открили средновековен некропол с над 200 гроба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар