Архив: Булфото
fallback

У нас реално няма пазар на изкуството, обяви акад. Светлин Русев. "Не че няма хора, които да се интересуват от изкуство и да го купуват, но няма пазар, който да формира художествени и финансови критерии", обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарът на изкуството не може да бъде регулиран като финансовия, но все пак мога да бъдат избегнати някои аномалии, характерни за българския пазар, каза художникът.

"Една работа може да се продава в ателието за 2000, а в галерията – за 5000 лева. Няма истински пазарни критерии, по които да се формира цената", смята той.

Академик Русев подчерта, че има автори, за които се създава легенда и цената на творбите им се вдига много. По думите на художника на други автори, чиито произведения не са по-малко стойностни, творбите могат да се купят за нелогично ниски суми.

"В България има изкуствено надуване на цените. Можеш да купиш едно произведение на много висока цена, но не можеш да го продадеш на същата цена. Това е аномалия", смята академикът.

За да се нормализира пазарът на изкуство в България е нужно у нас да заработи сериозен аукцион, а това не е работа на отделната галерия, а на институциите – на големите ни музеи, смята академикът.

"Влизането в големите международни изложения трябва да бъде не само по линия на типично съвременните изкуства, а и на класическите изкуства. Това може да стане и с частните галерии, но трябва да се знае, че за да получиш нещо, трябва и нещо да дадеш", допълни творецът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

до 16

преди 8 години

До стайкоЧе истини има, има, но точно поръчковия художник Светлин Русев да се изказва и по точно неговите творби да се съди колко много изкуство имало в България преди 10-ти - това не го приемам. Да припомня невъобразимо "прекрасната" концепция и изпълнение на патриаршеската църква на Царевец.

10

Някоя

преди 8 години

Факт е, че изкуството в Бг е недооценено. За съжаление, това зависи и от интелектуалният багаж на обществото ни.

9

Анонимен

преди 8 години

Бездарен комунистически хрантутник, член на ЦК на БКП и блюдолизец на правешката фамилия, особено близък с щерката.

fallback