Райна Кабаиванска. Снимка: БТА

Най-страшно е, когато политиката навлиза в изкуството, смята Райна Кабаиванска. Оперната прима каза това днес на пресконференция по повод на предстоящия благотворителен галаконцерт за нейната 80-годишнина на 18 декември в зала 1 на НДК.

Тя представи 13-те участници в нейни майсторски класове в България, които правят кариера по световните сцени и са пристигнали от четири континента за празника. Един от тримата българи - Антон Марков, е с руски паспорт и италианските власти не са му дали разрешение да работи с договор в Италия, предаде БТА.

Другите наши млади певци - ученици на Кабаиванска, които ще се изявят на галаконцерта, са Мария Радоева и Костадин Мечков. Останалите участници са от Сърбия, Пуерто Рико, Южна Корея, Аржентина, Украйна, Италия.

Примата получи подаръци-изненади за юбилея си - записи, документални филми за нея, архиви от майсторските й класове у нас и други.

Има и подарък от Столичната община - едногодишна стипендия на името на Райна Кабаиванска в подкрепа на млади музикални таланти.Стипендията е за обучение на избран с конкурс млад български изпълнител в Модена, където от години живее певицата.

За стипендии за млади оперни таланти са и средствата от галаконцерта "Райна Кабаиванска представя звездите на операта" на 18 декември - кулминацията на честванията в юбилейната година на примата.

Програмата е съставена от продуцента на проекта и изпълнителен директор на НБУ Георги Текев и лично от Райна Кабаиванска. Музика от Моцарт, Белини, Росини, Доницети, Верди, Вагнер, Масне, Чилеа, Сен-Санс и Пучини ще звучи в арии и ансамбли от най-прочутите им и любими на публиката опери.

Диригент е Найден Тодоров, сценограф и режисьор - актрисата Снежина Петрова.

Честването у нас на 80-годишнината на Райна Кабаиванска е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase