Тазгодишното пето поред издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week ще се проведе от 21 до 30 юни. Темата на изданието е The Balkan Date, чиято основна цел е да стартира дискусия за балканския дизайн, да стимулира творческия обмен между страните от Балканите и да съдейства за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта. 

В продължение на 10 дни Sofia Design Week „ще ни срещне на живо“ с новата вълна балкански дизайнери, които правят дизайн тук и сега, изненадващо интересен, различен и със собствен почерк. 

На Балканите се срещат Западът и Изтокът, комунизмът и капитализмът, стремежът към материалното и към духовното. В този противоречив и динамичен контекст израства ново поколение артисти със специфична чувствителност, които чрез дизайн формират части от пъзела на културната ни идентичност и успешно противодействат на глобалната тенденция за уеднаквяване на културните продукти.

Петото издание на Sofia Design Week ще представи именно тези прогресивни дизайн платформи и добри примери от региона.И тази година Sofia Design Week отправя отворена покана за участие във фестивала към всички, които имат желание да покажат последните си идеи и разработки в областта на съвременния дизайн.

Темата е The Balkan Date, а форматът на авторските проекти са: дизайн обект, изложба, филм, книга, работилница или нещо друго свързано с дизайна и вдъхновено от темата. Селекцията ще бъде направена от творческия екип на фестивала и организаторите, а идеи се приемат до 15 февруари на opencall@edno.bg.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase