Снимка: Труд

Под псевдонима Джеймс Броуди Уот се крие бивш агент на ЦРУ, работил през 90-те години на ХХ век в района на Балканите. Той именно е и автор на "Триумф в Клептомадия".

Зад бликащия от страниците хумор се крие плашещо дълбоко познаване както на балканската действителност, така и на методите, с които си служат водещите световни разузнавания.

Страната Клептомадия е измислена, но българите ще разпознаят в нея България, македонците – Македония, сърбите – Сърбия, румънците – Румъния, пишат издателите.

Макар авторът да не си признава, реалността, която обрисува в романа, отговаря най-вече на нашата. Той подробно разказва за политиците и мутренската класа, за начините им на управление и печелене на пари, за огромната пропаст между бедни и богати. Едновременно с това обаче не скрива симпатиите си към обикновените граждани на Клептомадия.

Джеймс Броуди Уот не остава безразличен и към проблемите в американското общество. Той не скрива критичното си отношение към бюрокрацията и някои недостатъци в системата на ЦРУ. Самият той твърди, че чрез книгата си иска да напомни, че съществува опасност от разпространяване на оръжия за масово унищожение.

Романът „Триумф в Клептомадия” не е фикция и не е антиутопия. Това е политически трилър, който вероятно ще причини безсънни нощи на мнозина балкански ВИП лица и на разработващите ги агенти. За всички останали това е блестящ коктейл от напрежение и освобождаващ смях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase