Майсторите на графити за втора поредна година ще разкрасяват коритото на Перловската река. Снимка: БТА

Над 50 тона пясък ще направят част от брега на Перловската река до стадион "Георги Аспарухов" плаж през този уикенд.

В оазиса за уморените от жегите столичани ще бъдат разположени шезлонги, чадъри и нощен бар.

Размерите на плажа в "Подуяне" обаче ще са едва 8 м на 30 м, тъй като фокусът не е върху пясъка, важна е идеята той да стане пристан за почитателите на модерното градско изкуство на графитите.

Още по темата

През събота и неделя в избрания отрязък ще се състои вторият фестивал Urban Creatures (Градски твари).

Стремежът на организаторите на мероприятието -  Фондация за градско изкуство и община "Подуяне", е майсторите на графити чрез уменията си да дадат по-приветлив и красив облик в тази част на коритото на мътната Перловска река, която по турско време е била основен водоизточник на София и е била бистра и чиста като перла, а оттам и името й.

Очаква се най-голям интерес да предизвикват нестандартните хрумвания на Nasimo – човека, с когото се свързва у нас графити културата и чиито творби (премиерът Бойко Борисов в позата на Марлон Брандо като "Кръстникът" и фолкфурията Азис като Горгоната Медуза - б. р.) намират успешен отзвук отвъд Океана и на европейската арт сцена.

Сред другите майстори ще са Боско, Ендо и колегите им от проекта "140 идеи", който стана известен на българите с гигантския скален орел върху фасадата на столичното 32 СОУ "Св. Климент Охридски" - в защита на един от символите на родната природа.

От градската среда ще се вдъхновяват и скулптори от ранга на Живко Минев. Общината е подсигурила и осветление, за да се виждат творбите нощно време.

"Тази инициатива е повече закачка, нямаме намерение да правим къпалня. Тази закачка обаче със сигурност ще накара столичани да погледнат по друг начин на грозната част на канала и подлезите. Безопасността за посетителите от насекоми и зарази е абсолютно гарантирана. Плажът ще бъде снабден с всичко нужно на посетителите", заяви пред ТВ7 кметът на район "Подуяне" Ева Митева.

Сред другите арт проекти на територията на района ще са разкрасяването на подлезите на "Ботевградско шосе", по чиито стени ще бъдат нарисувани картини.

"На път сме да реализираме изкуство вурху един тунел от типа "открита градска галерия". Проектът ще бъде върху пътната детелина на "Подуяне" - в изоставен тунел. Ще бъде рисувано върху 3 декара, а иначе работим по проекта с общината от 4 години. Той ще се нарича "Ърбан арт галери" и всеки художник ще може да влиза в нея и да я трансформира според вижданията си", заяви пък Ясен Гешев, един от организаторите на фестивала и Фондация за градско изкуство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase