Емир Кустурица. Снимка: Ройтерс
fallback

Известният сръбски режисьор и музикант Емир Кустурица предостави на сръбските спасителни служби личния си вертолет Robinson R44, за да бъдат осигурени храна и лекарства за труднодостъпните райони на страната.

Заради силните студове в страната бе обявено извънредно положение, след като силните снеговалежи блокираха хиляди километри пътища. Това породи трудности в снабдяването на отдалечени селища, а спасителните екипи признаха, че изпитват остър недостиг на техника.

По думите на самия Кустурица пред белгардския вестник „Политика“ в момента хеликоптерът му е по-необходим на сръбските спасителни служби, отколкото за каквито и да било други цели.

Но самият режисьор, който има разрешително за управление, не смята да лети. „Нямам амбиции да се превръщам в киногерой“, категоричен е той.

Кустурица добавя, че вертолетът ще бъде пилотиран от „истински герой“ - сръбският военен летец-изпитател Горан Кърнета.

По думите му още двама бизнесмени са предоставили своите хеликоптери за окозване на помощ на нуждаещите си.

„Предоставянето на частни вертолети на държавата е действително голям жест, защото в тези времена солидарността не процъфтява чак толкова“, коментира началникът на отдела за извънредни ситуации към сръбското МВР Предраг Марич.

Очаква се студената вълна в Сърбия да се задържи до края на седмицата, а до момента студът и снегът са взели 12 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Стоян

преди 12 години

Големият си е голям отвсякъде! Шапка му свалям! Нека не го сравняваме с нашите червеи - него го знае цял свят, а нашите си ги псуваме само ние.

25

К

преди 12 години

Браво! Евала му правя на човека!

24

1

преди 12 години

Не само хеликоптерите, а и самолетите на руснаците са най-добри. Е вярно че са изостанали с около 50 г. от американците но за българските изкукали русофили те са си най-добри. Вярно че са на нивото на москвича, ама са най-добри. Вярно че по брой катастрофи водят на всички останали с огромна преднина но пак са най-добри.

fallback