С изложбата на нестандартния Николай Тотев в Centre International pour la Ville, l'Architecture et le Paysage започна едномесечен Фестивал на българската култура в Белгия. Той ще продължи до 20 октомври в Брюксел.

Организатор е известната наша документалистка и медиен експерт Златина Русева, създател на филмовата къща “Good&Bad News”, с партньорството на Европейската мрежа от артоприемници "Артистична задруга" http://www.art-compagnonnage.com.

Първото събитие на програмата е избрано неслучайно – оригиналният, експресивно деформиращ реалността, художник Николай Тотев. Творенията му са знакови и се вписват в европейската култура. Специалистите го наричат “неподправен гений, който заслужава да бъде показван и познаван”, заради противопоставянето на статуквото в изкуството, разбиване на табутата, бунта срещу нормите и колективните ценности.

Рисува в стила Арт Брут (познат още като Аутсайдър арт) – сурово или брутално изкуство, неособено популярен у нас, но пък с широко признание в световното изкуство. А произведенията му са притежание на световни музеи и галерии.

Може би някои си спомнят експозицията на Тотев от преди няколко години в GreenCat Gallery. Творби като „Портрет на една хлебарка” и т. нар. „Добре дошли в ЕС” се помнят не единствено със заглавията си.

През 2008-а показа картини, рисунки и скулптури пак в Белгия, но в Антверпен. Завършил е стенопис в НХА София, но бликащият авангардизъм в мисленето и реализациите му го подреждат в други измерения.

Филмовата програма на фестивала тръгва от 6 октомври, когато ще бъде представена документалната творба на Златина Русева „Севт безсмъртният, тайните на един тракийски цар” (2009) с награда на журито от Mеждународния фестивал "Arts&film - 2010" в Чехия тази година, както и с Голямата награда на ХХ Международен фестивал на археологическия филм – Роверето, Италия, 2009.

У нас филмът остана само с премиерата си от ХІІІ международен „София филм фест”, 2009, докато в чужбина е излъчван телевизионно във Франция, Германия, Белгия, Испания. А вече е проявен интерес от телевизиите в Италия и Унгария.

За  разговор са поканени специалистите от областта на културното ни и историческото наследство: Ружа Попова от Центъра по тракология „Проф. Александър Фол“, БАН, Светла Цанева – Национален Исторически Музей, София, Косьо Зарев – директор на РИМ „Искра”, Казанлък.

Гостите ще видят също и съвсем пресните игрални продукции „Кецове“ на Валери Йорданов и „Лора от сутрин до вечер“ на сценариста и режисьор Димитър Коцев-Шошо.

Закриването ще е с най-успешния моноспектакъл на Камен Донев „Възгледите на един учител“'. Прожекциите и постановката ще бъдат в Espace Sengor Centre Culturel D’etterbeek, Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase