Снимка: Pinterest

С повишаването на жизнения стандарт на човек, съвсем естествено той започва да обръща внимание все повече на удобството. Именно затова не е изненада, че търсенето на имоти от по-висок клас в затворени комплекси се увеличава значително през последните години. Кое обаче да изберем: Жилище в такъв комплекс, или пък апартамент в класическите стари квартали? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в рамките на проекта Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Разбира се, един имот в затворен комплекс има редица предимства. Тези жилища са предпочитани от мнозина, защото често са разположени в спокойни райони, където липсва шума от големия град. Освен това там властва тишина и зеленина и човек може да релаксира максимално. Такива жилища са разположени в нискоетажни сгради, като по този начин си спестявате многото съседи и проблемите на големите блокове.

Освен спокойствието, друг голям плюс на затворените комплекси е сигурността. Всички нови и модерни такива райони разполагат с портиери и жива охрана, а освен това има и видеонаблюдение. Разбира се, пълна сигурност в днешно време няма, но все пак подобни комплекси са доста по-сигурно място за живеене, отколкото обикновените жилищни кооперации.

И макар да е разположен в спокоен район, един добре изграден затворен комплекс винаги се намира до основни пътни артерии, които бързо могат да отведат жителите му до централните градски части, големи магазини и места за забавление и хранене.

Друг основен плюс на подобно жилище е, че обикновено в такива комплекси има достатъчно гаражи и места за паркиране и няма обичайните драми с паркоместата. Така не се налага паркиране в зелените площи на жилищния район. А последните също са част от предимствата на затворения комплекс.

В някои затворени комплекси има допълнителни удобства като басейн, СПА център, фитнес или магазин. Така на практика, ако решите да се отдадете на пълен релакс, съвсем спокойно може да не напускате своето жилище, защото ще имате всичко необходимо на една ръка разстояние.

Когато говорим за минусите, затворените комплекси имат един основен – разходите. Естествено, всяко удобство си има цена, затова не е изненада, че разходите за поддръжка, портиер, охрана и другите екстри са си сериозно перо. Разбира се, цените на имотите в подобни комплекси често са по-високи, но пък при подобна покупка спокойно може да изтеглите ипотечен кредит на много добри условия.

Всичко казано дотук отрежда на апартаментите в комплекси от затворен тип значителни предимства пред жилищата в панелни блокове и кооперации. Но пък в крайна сметка изборът е ваш! Защото една нова кооперация с хубаво строителство по нищо не отстъпва пред тях, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase