Снимка: Pinterest
fallback

Когато човек реши да си купи жилище, си дава сметка, че не е съвсем наясно как и откъде да тръгне по този дълъг път. Предстоят му разходки, огледи, събиране на документи, кандидатстване за кредит, изповядване на сделка и още други процедури, които никак не са леки задачи, особено за хора без опит.  
 
Именно в този труден и нов път може да ви помогне вашият брокер. Защото няма какво да се лъжем - работата с компетентен и добър брокер на недвижими имоти не само гарантира законността на сделката, но и улеснява изключително много купувача, като му спестява доста време и нерви. Именно на избора на добър брокер е посветена и следващата статия, част от проекта Apartmenttherapy на Dnes.bg и нашите партньори от Токуда Банк.
 
Доста хора вероятно биха си казали, че могат да се справят и без такава помощ и че няма нужда да дават излишни пари. Може би да, ако сте достатъчно компетентни по темата, може да минете и без брокер, но дали липсата му ще ви излезе по-евтино... това е въпрос, на който трудно може да се даде еднозначен отговор. Защото един професионален съветник може да направи сделката доста по-изгодна за купувача, защото добрият брокер подпомага клиентите при водене на преговори, съдейства им за договаряне на справедливата пазарна цена на имотите и най-важното – гарантира за сключване на сделки с имоти без тежести.  
 
И все пак как да изберем своя брокер?
 
И тук, както и в доста други области, универсална рецепта няма, но има няколко прости съвета. На първо време може да изберете вашия посредник по препоръка на ваши близки, минали вече по този път. Хубаво е да проверите професионалния му опит, както и какви оценки има за работата му. Когато говорите с него, поисквайте доказателства за неговия професионален опит.  
 
Когато изберете и започнете работа със своя брокер, дори и да е ваш познат, не забравяйте, че най-добрата и сигурна форма на договор е писмената. Само тя гарантира интереса на всяка от страните, защото при неизпълнение на задълженията, се носи отговорност. Такъв договор ви гарантира, че брокерът ще следва до край вашите интереси при покупката.  
 
Разбира се, както е при всеки договор, трябва да четете внимателно какво разписвате – какви са задълженията на двете страни, както и какво възнаграждение ще получи вашият брокер. Да, със сигурност преди това сте договорили това, но е важно и да го затвърдите преди да положите подписи.  
 
Хубаво е, брокерът ви да работи в същото населено място, където искате да си закупите жилище. Така ще сте сигурни, че той е достатъчно компетентен за спецификите на града и региона. Винаги търсете брокер, който притежава нужните умения и специализация и не се доверявайте на сляпо.  
 
А за да си спестите излишни разходки и загуба на време, формулирайте ясно пред своя брокер какъв вид недвижим имот точно търсите – къде да се намира, колко да бъде голям, колко стаи да има. Ако имате и други специфични изисквания също му ги посочете ясно.

Ако пък искате директно да закупите своето жилище от строител, имайте предвид, че някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
А ако имате въпроси относно финансирането на покупката на вашия нов дом, експертите от Токуда Банк са готови да отговорят на всички ваши въпроси. Защото е важно да се доверим на истински професионалисти, нали така?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

ИЗВЪН

преди 6 години

Аз лично съм доволен. От брокер до брокер има разлика. Иначе "***" има във всяка професия и гилдия.Давам му пълномощно и за смешни суми тича по инструкции и окомплектова документи за сделката. През това време аз си работя и вземам моята заплата. На ? 80 000 - 100 000, какво са спестени 2 000 лв. ? Който му се свиди да си тича сам по учреждения.И както всички в България... разбираме от всичко. Колата не стъпва в сервиз, ремонтира се пред блока, на доктор не се ходи.. от брокер спестяваме..

38

Nick

преди 6 години

До ПичаКак успяваш да си намериш оферта, където не се минава през брокер?

37

Пича

преди 6 години

Споделям от опит - купих жилище без брокер, само се плаща на адвокат (мисля че беше 200-300 лв) за да провери за тежести на апартамента, стана супер бързо.... Реално брокер не ми трябше, така успях да намаля цената (комисионната на брокера)

fallback