Снимка: Булфото
fallback

Дали новият ни апартамент да бъде ново или старо строителство? Със сигурност този въпрос си задава всеки, който тръгне да си купува нов дом. В тази връзка витаят и клишета – едното от тях е, че новото строителство не е толкова качествено, както старото. Друго пък е, че няма смисъл да се купува по-стар апартамент от 20 години, защото цената му ще пада и не след дълго той няма да е годен за употреба.

За да ви бъдем полезни, в рамките на нашия проект Apartmenttherapy, ще се опитаме да ви отговорим на въпроса за избора на жилище и етапа на негово строителство. Винаги можете да разчитате на съвет от експертите на Райфайзенбанк, които ще отговарят на всеки въпрос, свързан с жилищния кредит. Изпратете запитване онлайн на www.rbb.bg

И така – ново или старо строителство? Кой апартамент да изберем?

Oще по темата

Като за начало да видим какви предимства и недостатъци имат новите апартаменти. Безспорен техен плюс е, че една нова сграда се проектира по последните тенденции в строителството и архитектурата. Така че смело можем да кажем, че един нов строеж следва новите идеи и технологии, които противно на много мнения, изобщо не са по-лоши от старите. Освен това при новото строителство обикновено самото пространство в апартамента е използвано максимално добре, за да може стаите да са с оптимална функционалност.

Новите апартаменти имат и друг голям плюс – те са с много по-добра изолация от старите, което е предпоставка за много добра енергийна ефективност. А това е особено важно, защото води след себе си и по-ниски сметки да ток. Освен това новите сгради имат и гаранция за строителството и качеството, а това е солиден плюс в първите години, където строителят трябва да отстрани евентуални дефекти за своя сметка.

Разбира се, и новото строителство има своите минуси. Едното от тях е, че сериозен процент общи части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти по-скъпи. Заради общите части и квадратурата често е обявена по-голяма, отколкото е чистата площ на апартамента. Ако говорим за апартамент в нов комплекс, понякога и инфраструктурата към него е проблем, ако все още не е изградена. Това понякога се случва бързо, но не е изключено и да ви създава известни проблеми в годините. Друга евентуална опасност е покупката на зелено, за която ще стане дума по-надолу в материала.

Съветваме ви, ако заложите на ново строителство, внимателно да проучите строителя и какви отзиви има от негови предишна сгради. Няма да ви изненадаме ако ви кажем, че някои строители се справят по-добре от други, нали?

Какво е положението при старото строителство? На първо място плюсът му е цената, която обикновено е по-ниска от тази на новите сгради. Най-често при старото строителство може и веднага да оцените инфраструктурата около него, защото тя е изградена и надали нещо основно ще се промени. Като цяло старите квартали имат своята връзка с основни улици, градски транспорт, училища и детски градини, което е определен плюс. Освен това около старите блокове обикновено има повече места за паркиране.

Някои определят за плюс и това, че в един стар апартамент, който е в добро състояние, може бързо да се влезе и живее, без да се правят големи ремонти, а просто се освежи с един латекс.  Практически обаче това не е съвсем така. Рано или по-късно в един стар апартамент ще трябва да се направи основен ремонт, който да включва и смяната на ВиК и ел. инсталацията. И нашият съвет е да го направите преди да сте се нанесли в него, защото това ще ви спести доста неприятности в бъдеще и излишно главоболие.

Минусите са ясни – при старите апартаменти може да се наложат големи ремонти – както в самия дом, така и в общите части като покрив, асансьори, мазета и т.нат. А и вероятността за проблеми като мухъл например, са по-големи.

Ако в крайна сметка сте избрали новото строителство, пред вас има още един въпрос: Дали да си купите готов апартамент, или да потърсите по-евтин вариант с жилище на зелено. Факт е, че много хора имат съображения при покупка ново строителство на жилище на зелено. Това е така, защото  понякога фирми, особено ако не са опитни в бранша, не успяват да се справят с финансите си при строителството на сградата или поради някаква друга причина фалират.

Всъщност, тук трудно може да ви дадем точен съвет. Но ако изберете апартамент на зелено, имайте предвид следните важни подробности - репутацията на инвеститора, финансирането за проекта и схемата на плащане и прехвърляне на собствеността. Експертите са категорични, че при избора на завършено жилище най-важните фактори са локацията и цената. Но при незавършен имот на първо място излизат инвеститорът и главният изпълнител, тъй като те носят цялата отговорност по завършването на проекта.

Макар и да няма 100% гаранция, сериозните инвеститори обикновено разполагат с финансиране за завършването на целия проект и са независими от предварителните продажби на апартаментите. При липсата на осигурено финансиране се разчита единствено на наличните средства на инвеститорите и текущите приходи от предварителната продажба на апартаментите на зелено, което обаче носи риск за завършването му. Защото ако инвеститорът не успее да продаде няколко жилища на зелено и не получи свежи пари, може и да няма средства да завърши блока. А това в най-добрият случай води до забавяне на настаняването в новия ви дом. А никой не иска това, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback