Снимка: Булфото
fallback

Тухла, панел, ЕПК... Какво точно да бъде жилището, което ще си изберем?

Разбира се, това решение е важно, но и същевременно въпрос на лично предпочитание. Затова в нашата традиционна рубрика Apartmenttherapy този път ще се опитаме да дадем отговор на въпроса кои елементи от жилището са от голямо значение за неговото качество, като ще ви напомнили съвсем накратко плюсовете и минусите на видовете строителство.

Oще по темата

Мнозина от вас със сигурност знаят много по този въпрос, но според брокерите хората често не са запознати точно какво строителство искат. А това също е важен избор.

Като цяло има много типове имоти, някои и по-нестандартни, но традиционно ще се спрем върху трита типа най-често строителство - панелните, тухлените и ЕПК-сгради.

Панелните сгради у нас са хит на соцстроителството. Тези сгради са така масови, че в България има цели квартали, само с такива блокове. Лесно ще ги познаете – те са обикновено високи 6 или 8 етажа, с класически балкони и са наредени като по калъп. Като цяло и цените на подобни апартаменти са малко по-ниски от останалите, което е плюсът на панелното строителство.

Тези сгради се характеризират със стени от бетонни плочи, свързани помежду си със "свръзки" и заварки. Като цяло изключително важно за тези блокове е, тези свръзки да бъдат изследвани през годините и ако (и когато) е необходимо да бъдат ревизирани. В противен случай рискувате един ден да се събудите без външна стена например.

Като минус на такова жилище може да се посочи сравнително лошата топло и шумоизолация. Имайте предвид, че панелите бързо приемат външната температура, в резултат на което в тях става голяма жега през лятото и студ през зимата. Често се случва и появата на мухъл по стените заради недобрите връзки между отделните панели по време на строителството.

И нещо много важно за любителите на преустройството в домовете си – при панелното жилище няма особен шанс за преустройство и строителство. Събарянето на която и да е стена е изключително опасно и нежелано, защото може да доведе до нарушение на целостта на цялата сграда.

ЕПК. Този вид строителство също може да бъде лесно разпознато, като най-често това са високи блокове. И това е съвсем нормално, защото един от плюсовете на това строителство е по-висока устойчивост на земетресения. За разлика от панелките, тук бетона се излива нацяло по време на строежа, което прави сградите по-стабилни и сигурни, и разбира се, по-скъпи от панелките.

Често вътрешните стени, които не са носещи, се правят от различни материали, дори и от тухли, което дава възможност за известни преустройства вътре в жилището. Разбира се, това далеч не е най-добрият вариант. Плюс на ЕПК-то е също, че в повечето случаи изолацията тук е с една идея по-добра от панелките, макар че това не винаги е така.

Минус на подобно строителство е голямата зависимост от асансьор, поради високото строителство. Имайте и предвид, че ако закупите апартамент в такава сграда, вероятно ще имате доста съседи, което поражда трудности при събирането на месечни вноски и съответно поддръжката на общите части. Ремонт в общите части на подобен блок е доста трудна задачи и освен добър домоуправител, ви е необходимо и доста разбиране между всички живеещи в еден блок. А това не е много лесно, нали?

Тухлените сгради изглеждат най-добрия вариант за ваше жилище, но респективно са и най-скъпи. Като плюс тук веднага трябва да изтъкнем, че за разлика от панелните и ЕПК блокове, това строителство има най-добри шумо и топлоизолационни качества. Освен това тухленото строителство дава възможност за по-интересни и нестандартни апартаменти, а не просто класическите правоъгълни "кутийки", които мнозина по-артистични хора не харесват особено.

Ако пък нещо не ви хареса, то доста по-лесно може да помислите за промяна, с условието разбира се, да не бутате носещи стени.

Минусът тук логично е цената, която трябва да платите. Но имайте и предвид, че жилищата в тухлени сгради най-много пазят цената си и ако след години решите да продадете жилището си, то може да му вземете добра цена, макар и вече да е по-старо.

Разбира се, освен самото строителство, е добре да обърнете внимание и на дограмата в дадено жилище. Макар че това е поправим факт – дори да не ви харесва, то пазара днес е богат и лесно може да изберете най-доброто предложение за вас.

Ако искате нещо по-новаторско, може да се огледате и за смарт технологии във вашето жилище. Те биха улеснили и направили по-приятни часовете, прекарани в жилището ви, а също биха ви били и от практическа полза, като например с това да намалят разходите ви за електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback