Снимка: архив, БулФото
fallback

"Без будилник" е рубрика за неприкосновеното ни свободно време, но понякога голяма част от него е заета с неща, които са твърде далеч от разпускане и развлечения. Например покупката или продажбата на жилище обичайно гълта не само доста време, но и нерви. Ето как може да противодействате на този ефект!

"Идеално жилище не съществува. Все с нещо човек трябва да направи компромис, особено ако не разполага с много средства", казва Йордан Йорданов, консултант в голяма агенция за недвижими имоти в София.

Бюджетът, с който разполагаш, разбира се, е основното при търсене на жилище. Локацията му пък до голяма степен определя неговата цена. Тя съответно е по-ниска на първи или последен етаж в сградата.

Логично по отношение на стаите са предпочитани правилни форми, без скосявания, по възможност без преход една в друга, което също оказва влияние върху търсенето и цената.

Наблюденията му са, че в момента фокусът се измества от двустайните към тристайните апартаменти, които обаче са маломерни. "Българинът се ориентира, че ще му трябва апартамент с повече стаи, когато реши да създава семейство. Така, ако има възможност, вместо да купи двустаен и после да го продаде и да търси по-голямо жилище, направо се насочва към по-голямото", дава пример Йордан Йорданов.

Едностайни апартаменти на пазара почти не се предлагат и търсят. Те са добри като инвестиция за отдаване под наем, но рядко се строят от инвеститорите.

В момента има тенденция да се купи апартамент за отдаване под наем от хора със спестени пари. Сред причините е и това, че няма бум на лихвите по депозити и част от вложителите решават да инвестират средствата си в недвижим имот.

Търсенето пък естествено повиши цените на имотите, макар че това не е адекватно за всички имоти, обяснява консултантът.

"В крайни квартали се опитват да продават имоти на цени, които доскоро бяха за по-престижните квартали. Именно по тази причина част от купувачите се отдръпнаха и не са вече толкова активни, колкото бяха в началото на тази година. Ако могат да изчакат, го правят, защото цените на този етап им се струват прекалено високи", допълва той.

Според него продавачите в някои от тези квартали се ориентират да искат по-високи цени заради строителството на метрото и доста от тези райони ще се развият благодарение на подземния транспорт.

От друга страна това е една често срещана грешка от страна на продавачите - да определят прекалено висока цена и по тази причина да не могат да продадат имота си.

За да се ориентираш в цените на пазара, независимо дали купуваш или продаваш, може да се обърнеш към голяма компания, която се занимава с недвижими имоти.

Няма нищо лошо и да се опиташ да избегнеш посредника, но тогава рискът да срещнеш недобросъвестни хора от отсрещната страна е голям. "Например при покупката на имоти "на зелено" - влагате пари, а сградата не бива завършена. Агенцията за недвижими имоти проверява инвеститора вместо вас, до голяма степен подпомага този процес", обяснява Йордан Йорданов.

По думите му работата на брокера не е "да ти показва апартамента", както много хора мислят, а да осъществи сделката за покупката или продажбата му без проблеми. Да договори отстъпка за своя клиент, да го консултира за строителство, за необходимите документи и т.н.

Големите компании за недвижими имоти работят с кредитен център, чиято задача пък е да познава условията за отпускане на кредит от банките и да ти помогне, ако ти е необходим такъв.

При избора на компания за недвижими имоти, се запознай с историята й. Работата с брокер започва с лична среща, която, ако фирмата си тежи на мястото, не те задължава с нищо и е безплатна. В такива компании брокерите са преминали поне няколкомесечно обучение и периодично се следи да повишават квалификацията си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Безплатен съвет

преди 7 години

Харесвате си сграда, строяща се или готова, намирате телефона на строителя и звъните. Ако има апартаменти - ще си купите направо от него или от някой от собствениците. Спестявате директно 5-6к от брокерските услуги. Може да дадете някой лев на някой адвокат да прегледа как са нещата за да не ви изментят.

15

Анонимен

преди 7 години

Гледайте ако може да е без брокер, тези хора просто си вземат 3.5% в София от цената за това че са те завели на оглед. При това се непрекъснато опитват да те манипулират. Самата сделка е най-просто нещо на света, при условие че знаеш кой е продавача.

14

Някой

преди 7 години

като всяко нещо и в БГ тази професия е опорочена от няколко специалисти, които наистина не знаят за какво става въпрос. Но то и при докторите е така,отиваме и казваме какво да ни изпише :). Като цяло си е нормална работа, не по-лоша от всяка друга, но по коментарите се вижда,че ние всичко Можем и Знаем, но като идем в чужбина, където за всяко нещо си има позиция гледаме като телета :). Но типично Българско държание..всичко знаем и всичко можем, затова и държавата е върха :) ;)

fallback