Снимка: Istock

Кухнята е едно от помещенията в дома, което заедно с банята задържа най-много мръсотия, бактерии, микроорганизми. Това е така, заради условията в нея – в кухнята се съхраняват и приготвят хранителни продукти, които са основа за развитие на различни микроорганизми. А в допълнение топлината и влагата правят размножаването им много по-лесно.

В кухнята се открояват няколко места, на които се задържат значително повече бактерии, мръсотия и микроорганизми, които могат да ви разболеят.

Кои са най-мръсните места в кухнята?

Отварачката за консерви

Спомнете си последния път, когато сте измили с препарат и топла вода отварачката за консерви. Може и да не успеете да си го спомните. Това е един неглижиран уред в кухнята, който обаче може да се окаже един от най-мръсните предмети в това помещение. Важно е да почиствате отварачката след всяко използване, защото по нея се задържат микроорганизми.

Местата в хладилника, на които съхранявате месо и пресни продукти

Там, където стоят пресните продукти – зеленчуци, плодове, разопаковани млечни продукти и най-вече сурово месо, се задържат изключително много бактерии. Те се размножават и могат да са опасни за здравето. Не забравяйте да дезинфекцирате редовно, а не само при размразяване на хладилника.

Стойката за ножове

Стойката за ножовете е вероятно най-рядко почистваният предмет в кухнята. В нея обаче поставяте ножовете да се отцеждат. Водата и задържаната влага в стойката прави растежа на бактерии много лесен. Всеки път, когато сложите чисти ножове в стойката, те се замърсяват, а вие имате лъжливото усещане, че използвате чисти ножове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase