Снимка: Istock

Със сигурност сте изпадали в ситуация, в която с почуда установявате, че месечните ви сметки надхвърлят очакванията ви. Тогава започвате да се питате откъде идва тази сума. Когато говорим за пазаруване, можем да кажем същото – често пъти на излизане от магазина поглеждаме касовия бон, за да видим „Какво толкова взехме?“ Именно затова, в следващите редове ще ви предложим няколко лесни трика, с които да намалите сметките в домакинството и да спестите пари. Ето ги и тях:

Записвайте разходите си

В края на месеца, ако се опитате да сметнете похарчената сума за сметки, пазар и услуги вероятно ще изпитате затруднение. Със сигурност няма да успеете да си спомните къде точно е отишъл всеки лев. Затова се опитайте да водите по-детайлни бележки на похарчените суми. Така ще можете да видите черно на бяло къде точно и за какво са отишли парите ви.

Не плащайте за услуги, които не използвате

Инсталирано платено приложение за четене и слушане на книги, карта за фитнеса (която не използвате) – помислете за всички подобни услуги, които реално не използвате или поне не толкова, колкото бихте желали.

Спестете от книги

Този трик напомня на предишния, но с обратен знак – ако сте любител на четенето, но бюджетът ви не позволява да отделяте суми за няколко книги месечно, обмислете дали не е по-добър вариант да си инсталирате приложение за четене и слушане на книги. Или пък си направете карта за местната библиотека. Едногодишната такса за повечето библиотеки в страната рядко надвишава сумата от 10 лв. Така на цената на една книга ще имате достъп до хиляди заглавия, при това не само на вашия език.

Намалете разходите

Ако ви е невъзможно да пестите с бюджета, с който разполагате в момента, тогава може би е добре да помислите как да намалите разходите. Обърнете внимание дали не харчите прекалено много за занимания, които не са жизненоважни – като например хранене навън или пък развлечения. За да не ограничавате социалния си живот, можете да помислите за следните алтернативи:

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase