Снимка: Istockphoto

Вероятно не се досещате за това, но то все пак е вярно: за да поддържа ниски температури в летните горещини, хладилникът ви ще трябва да похарчи повече електроенергия. Сега, след като вече знаете това, може би ще ви е полезно да научите какво да направите, за да предпазите хладилника от претоварване и да намалите сметките за електричество у дома през лятото. Ето какво съветват специалистите.

Избягвайте топлината

Колкото по-горещо е около хладилника, толкова по-усилено ще работи той, за да намали температурата във вътрешността си. За да избегнете излишната топлина около него, добре е да сте планирали правилно мястото му в кухнята от самото начало. Хладилникът трябва да е далеч от печката, съдомиялната, котлоните, както и от преките слънчеви лъчи. Ако сте го позиционирали правилно, разликата в сметката за тока ще е осезаема.

Проверете уплътненията

Гуменото уплътнение по края на вратата пречи въздухът от стаята да навлиза във вътрешността на хладилника и помага да се поддържа по-лесно ниската температура в него. Но с времето уплътненията може да се смачкат и да се появят пролуки, които карат хладилника да работи по-усилено. Проверете внимателно уплътненията и, ако трябва, ги заменете с нови.

Затваряйте вратата

Ще намалите значително разхода на електричество на хладилника с един прост навик – затваряйте врата му възможно най-бързо и най-плътно. Това е най-лесният начин да поддържате температурата постоянна, тъй като с отварянето на вратата топлият въздух навлиза бързо в хладилника и той трябва да работи усилено, за да се охлади отново. И всъщност това е най-големият разход на енергия. Ето защо най-новите модели хладилници са оборудвани със стъклени врати, специални екрани или мобилни приложения, чрез които можете да видите съдържанието на хладилника, без да отваряте вратата.

За да намалите времето, през което вратата стои отворена, нареждайте най-често използваните храни на горните рафтове и на предни позиции, за да ги виждате и достигате бързо и лесно.

Настройте температурата

Добра идея е да проверите настройката на температурата на хладилника. За най-добра ефективност на уреда и защита на храната, подходящата температура за хладилната част е 2 до 3°C, а за фризера е -17 до -15°C. Ако нямате настройка за точна температура, завъртете на средна степен.

Размразете хладилника

Ако във вътрешността на хладилника се трупа скреж, това може да затормози работата му. Повечето съвременни хладилници се размразяват автоматично и не се налага да правите нищо с тях, но други трябва да размразите ръчно. Може да използвате размразяването като възможност да почистите вътрешността – това също ще подобри работата на уреда ви.