Снимки: Четири лапи
fallback

Антония Рикова е част от фондация "Четири лапи", психолог и треньор на кучета. Тя е и водач на кучета терапевти. Как да направим правилния избор на куче, кои са най-честите грешки при отглеждането им, трябва ли да прилагаме сила при обучението. На тези и още въпроси Антония отговаря пред Dnes.bg

Какви трябва да бъдат първите стъпки при избора на порода куче, за да не се стига до отказване още след първите 3-4 месеца?

На първо място трябва да си зададем въпроса защо искаме точно тази порода, след което да се запознаем с характеристиките и нуждите ѝ. Колко е енергично кучето, какво пространство му трябва, какво обучение ще изисква, не на последно място са хигиенните и медицинските особености и храната. На всички тези въпроси трябва да си отговорим преди да решим да си вземем кученце от конкретна порода.

Ако обаче се спрем на куче от приют, голяма част от тези нужди отпадат. Кучето идва в нашия дом с вече изградени хигиенни навици, чипирано и ваксинирано. Каквото и решение да вземем е изключително важно да сме предварително подготвени за това, което ни очаква, за да сме сигурни, че правим най-доброто за нас и новия член на семейството.

Кои са най-често срещаните грешки, които начинаещите стопани на кучета допускат?

Най-честата грешка е очовечаването на кучето и произтичащите оттам нереалистични изисквания и правила. Това се случва когато очакваме от кучето човешки емоции и решения и не го оставяме да си бъде куче. Кучето има нужда да знае и да му се покаже какво може и какво не, кое се харесва на стопанина и кое не.

Как да направим успешна ранната социализация на кучето?

Най-важното при социализацията на едно куче е то да изгради доверие в стопанина си и да му покажем как трябва да се държи в определени ситуации. Винаги подходът ни трябва да е от простото към сложното. Започваме с малки и лесни стъпки, места и навици и постепенно те се увеличават и ситуациите се усложняват.

Кое е най-удачното време, за да се започне дресурата на кучето?

Още с първите стъпки в новия му дом!

Кучето в собствено легло или в леглото на стопанина?

Кучето трябва да  има собствено легло, което да си е негова територия, на която да може да си почива по всяко време! Но, ако ние предпочитаме кучето ни да спи при нас и му покажем, че е позволено, това не би се отразило върху неговото обучение и дисциплина.

Kакво бихте посъветвали хората, които осиновяват кучета в по-зряла възраст, как могат да се справят, ако са по-агресивни или пък по-страхливи или несоциализирани?

Преди да осиновим по-възрастно куче трябва много добре да се запознаем с конкретните му особености. Препоръчително е да имаме опит в отглеждането на кучета или ако нямаме такъв, да потърсим помощ от професионалисти още преди да вземем кучето. Преди всичко трябва да се въоръжим с търпение и старание, за да покажем на осиновеното куче как правилно да взаимодейства с околната среда.
 
В клиниката за бездомни животни на "Четири лапи" ежегодно преминават стотици животни, които се нуждаят от лечение. Част от тях някога са се радвали на грижа и семеен уют, но са били изоставени от стопаните си. Тези животни могат да бъдат много недоверчиви в началото, но с правилния подход ще се превърнат в най-любвеобилните кучета. Всичко, от което се нуждаят, е нов дом с отговорни собственици, които да ги даряват с много любов и търпение.

Каква роля играе интонацията при задаване на командите, как се възприема тя от кучетата?

Интонацията е от изключително значение при обучението на едно куче. Тя не трябва да е силна, груба или пък прекалено тиха и монотонна. Кучето има нужда и най-добре възприема команди, когато те са подадени с уверен и спокоен тон.
Има породи, които изискват повече внимание , какви действия на стопаните могат да ги направят агресивни?

Неглижирането на някои сигнали при тези породи кучета е основната причина за такъв вид проблемно поведение. Лошото отношение, неправилното отглеждане и обучение на кучето също са предпоставки за поява на агресия.

Допустима ли е физическата сила при обучението на куче?

Освен, че не трябва да се прилага физическа сила, тя е и ненужна! Ако сме сигурни в действията си при обучението на кучето, ако знаем какво и как да направим, сила не е необходима.  Тя само би навредила на живота и поведението му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Димитър

преди 10 месеца

Тази лелка от заглавната снимка май ще го изяде това куче.

15

Анонимен

преди 10 месеца

Най-голямата грешка е изобщо да отглеждате такъв *** в къщата си (апартамента)! Кучетата са дворни, ловни, граничарски и т.н. и дори да се отглеждат трябва да са в специални помещения (кучкарници)

14

Анонимен

преди 10 месеца

Да речем"Очовечване"на Джак Ръсел,това е мисията невъзможна!

fallback