Снимка БГНЕС
fallback

Южнокорейски студент по изкуствата, който изяде банан, част от прочута инсталация на италианския художник Маурицио Кателан, заяви, че го е направил, защото е бил "гладен".

Но Хуин Су е заснет как сваля банана, който е залепен с тиксо за стената в Музея на изкуствата "Лиум" в Сеул, отлепя го и го изяжда пред смаяните зрители, след което отново прикрепя банановата кора към стената със същото тиксо и си тръгва с доволна усмивка.

Когато в музея попитали Но защо е изял банана, той отговорил, че е бил гладен, след като е пропуснал закуската, според „Корея Хералд“. По-късно той казал пред телевизионния канал KBS, че си е помислил, че "повреждането на произведение на модерното изкуство също може да се тълкува като произведение на изкуството" и че идеята да прикрепи отново кората му дошла като "шега".

Бананът, който е част от инсталацията на Кателан "Комикът", се подменя на всеки два-три дни.

Това не е първият случай, в който някой изяжда банан от творбата. По време на дебютната изложба на творбата в Маями „Арт Базел“ през 2019 г. бананът е бил отстранен и изяден от пърформанс артиста Дейвид Датуна.

Първото и второто издание, изложени на "Арт Базел" в Маями, са продадени за 120 000 долара, а друго е обявено за продажба за 150 000 долара, преди Датуна да се появи, за да изяде плода.

Кателан, който е роден в Падуа, е известен и с провокативните си произведения на изкуството, които предизвикват поп културата. Една от тях - тоалетна от 18-каратово злато, наречена "Америка" и оценена на 1 млн. паунда - влезе в заглавията на вестниците през септември миналата година, след като беше изтръгната от стената на експозицията по време на нощен обир в двореца Бленхайм в Оксфордшир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 година

За да се създаде истински шедьовър, е необходимо много време и най-вече талант. От капиталистическа гледна точка това не е никак продуктивно. Затова чичковците с паричките, които държат и галерии и рекламни агенции и медии ни натрапват модерното "изкуство", което и *** може да произведе. Ако някой балама се върже да даде няколко бали с пари за една драсканица или в случая банан, проблема си е негов. Най-доброто, което можем да направим е да не обръщаме внимание на подобни глупости.

23

Анонимен

преди 1 година

В Южна Корея много голяма инфлацията бе, щом един банан вече струва 120 000 долара. Не е чудно че народа им е толкова гладен, че яде творбите по изложбите.

22

Анонимен

преди 1 година

Ами така де. При демкрацията си имаме банани и правим изкуство с банани. При соца като нямахме банани, рисувахме с боички.

fallback