Снимка: Istockphoto

 За много от нас имунитетът е станал по-важен от всякога. За щастие, пътят към силната имунна система не е нито скъп, нито сложен. Най-добрият начин да засилите имунитета се намира в шкафовете у дома и в чинията ви. 

 
Билките и подправките, по-специално, са били използвани от векове за медицински цели и може да са едни от най-мощните диетични средства за повишаване на имунната система. Въпреки че са необходими повече проучвания, за да се определят специфичните ползи от определени билки и подправки върху имунитета, ние знаем, че терапевтичните свойства, заедно със здравословната и разнообразна диета укрепват цялостната имунна функция.
 
Тъй като съвсем скоро ще навлезем в студената зима, когато вирусите и настинките се предават лесно и бързо, е важно да знаем как да се грижим за тялото си. Докато предписаните антибиотици и хапчета са едно от решенията, когато вече сте болни, може да избегнете този период със съвсем естествени и натурални средства. 
 
Седем имуноподдържащи билки и подправки, които си струва да добавите към вашата диета
1. Куркума
 
Куркумата е жизнена жълта подправка с дълга история на употреба в аюрведичната медицина - древна индийска медицинска система - като лечение на възпалителни състояния. Макар че изследванията са все още неясни, консумацията на противовъзпалителни храни може да помогне за намаляване на възпалението на тъканите, свързано с настинка и грип. 
 
Куркуминът, основно активно съединение в куркумата, е особено мощен. Предлага силни протвивовъзпалителни и антиоксидантни свойства, като е доказано, че подобрява маркерите за оксидативен стрес. Това е феномен, причинен от дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантните молекули. Когато това се случи, свободните радикали могат да увредят различни клетки в тялото ви. В отговор имунната система предизвиква възпаление. 
 
Как да я използвате: Куркумата може да се усвои по-добре в присъствието на някои мазнини, както и пеперин - съединение в черния пипер. Затова лекарите предлагат да си направите чаша златно мляко - гореща напитка от куркума, мляко с висок процент масленост и други топли подправки, като черен пипер - за да получите повече от тази противовъзпалителна подправка. Куркумата също е страхотна, когато се добавя към къри, супи и печено месо.
 

Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета

Прочутите рецепти с билки на баба Ванга за здрава имунна система

Имунна система: Девет мита, в които не трябва да вярвате

 
2. Ехинацея
 
Ехинацеята е цъфтящо растение, което се среща в Северна Америка и традиционно се използва от индианците за медицински цели. Днес тази билка се рекламира като хранителна добавка срещу обикновена настинка и други инфекции. Смята се, че ехинацеята съдържа активни съединения, които стимулират имунната система, помагат за съкращаването на продължителността на настинката и грипа, както и облекчават симптоми като болки в гърлото, кашлица и треска. 
 
Мета-анализ на 14 проучвания установи, че ехинацеята намалява шансовете за развитие на обикновена настинка с 58 процента и намалява продължителността на заболяването с един до четири дни. Междувременно, в друго проучване, повече от 700 души с новопоявила се обикновена настинка са получавали добавки с ехинацея, плацебо или никакви хапчета в продължение на пет дни. Тези, които са получили ехинацея, не са забелязали значително подобрение на симптомите в сравнение с другите групи. Групата с ехинацея обаче е забелязала средно половиндневно намаление на продължителността на настинката или 10% намаление на тежестта. Въпреки че не са значими, авторите отбелязват, че тези подобрения могат да направят добавката с ехинацея полезна за някои хора.
 
Как да я използвате: Ехинацеята обикновено се предлага като добавка - екстракт, тинктура, таблетка или капсула. Повечето възрастни могат безопасно да приемат ехинацея през устата в краткосрочен план. Лекарите предлагат да я приемате три пъти на ден, докато сте болни. Спрете, когато се чувствате по-добре и се уверете, че не приемате билката повече от 10 дни. 
 
Хубаво е първо да се консултирате с вашия лекар преди да започнете лечение с ехинацея, защото тя може да не взаимодейства добре с определени лекарства. Също така трябва да се отбележи, че хората, които са алергични към маргаритки, не трябва да използват ехинацея, а хората с астма и алергии може да са изложени на по-висок риск от усложения от билката. 
 
3. Джинджифил
 
Подобно на много билки и подправки, джинджифилът е основен продукт в традиционната медицина. В продължение на векове хората са се обръщали към тази топла подправка за лечение на главоболие, настинки, гадене и повръщане. Пресният джинджифил предотвратява образуването на плака от човешки респираторен синцитиален вирус, често срещан респираторен вирус, който причинява леки симптоми, подобни на настинка.
 
Съединенията в джинджифила - предимно гингерол и шогаол - също са показали антиоксидантни, противовъзпалителни и аналгетични - облекчаващи болката - свойства. Тези свойства помагат за укрепване на защитните сили на организма, което може да предпази от много хронични заболявания, отбелязват авторите. Също така, някои от противовъзпалителните и болкоуспокояващите свойства на джинджифила могат да помогнат за поддържане на имунната система, когато сме добре. Това се постига главно чрез предотвратяване или намаляване на тежестта и продължителността на симптомите.
 
Как да го използвате: Сварете чаша ароматен чай от джинджифил. Можете да използвате търговски торбички чай от джинджифил или да приготвите пресен чай от корен от джинджифил. За да си направите чай сами, купете парче пресен джинджифил, отрежете жилавите възли и го обелете. След това нарежете корена на тънки, напречни филийки. Поставете няколко резена в чаша, залейте с вряла вода, покрийте и накиснете за 10 минути.
 
Останалите билки за здрав и силен имунитет - четете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase