Снимка: Istock

Чистенето понякога може да е изключително неприятно, а и много трудно. Упоритите замърсявания изискват много търкане, усилия, често се използват агресивни препарати, които в вредят на кожата или предизвикват алергии. Всичко това може да остане в миналото, ако знаете някои невероятно хитри трикове, които улесняват живота и съкращават времето за чистене.

С няколко лесни стъпки можете да почистите целия си дом без особени усилия.

Мръсно запотено огледало

Огледалата могат да се замърсят толкова много, че избърсването им с кърпа или парцал да не помогне за отстраняването на мръсотията. Повърхността им става замъглена, запотена, а отражението мъгляво и неясно. За да накарате лесно и бързо огледалото да блесне, смесете ½ чаша дестилирана вода, ½ чаша оцет и една супена лъжица царевично нишесте в спрей бутилка. Напръскайте добре и избършете. Разклащайте добре преди всяко пръскане.

Загорели котлони

Загорелите остатъци от храна при готвене по повърхността на котлоните е кошмар за всяка домакиня. Не и ако знаете как лесно да ги почистите без търкане. Напръскайте с препарат за фурни или обезмаслител. Отгоре покрийте плътно с домакинско найлоново фолио така, че да се предотврати изсъхването и изпаряването на препарата. Оставете да действа 2-3 часа и си вършете друга работа или просто си почивайте. След това просто свалете фолиото и избършете. Мръсотията се е разтворила и пада много лесно.

Варовик по душа

Варовикът може да засегне душа ви. Влажната среда и постоянно течащата варовита вода създава условия за наслагвания. Вместо да търкате с часове, потопете душа в леген с оцет. Оставете да действа минимум 2 часа, докато варовикът се разтвори. След това изтъркайте остатъците с груба гъба.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase