Снимка: БГНЕС

Чаша кафе със закуската сутрин не е най-добрият избор за осигуряване на всички необходими минерали за организма, предупреждава диетологът Наталия Нефедова, цитирана от БГНЕС.

"Кафето съдържа хелати, които агрегират металите и пречат на правилното им усвояване. Ако постоянно заливате храната си с кафе, ще получите по-малко цинк, желязо и магнезий", казва Нефедова.

Диетологът препоръчва кафето да се пие половин час преди или след хранене, за да може полезните вещества, които получаваме с храната, да имат време да се усвоят. "Освен това кофеинът извежда от организма един от най-важните елементи – калция", добавя Нефедова.

Според нея около една чаша кафе е достатъчна, за да загуби човек 12 милиграма калций. За да неутрализирате този ефект, можете да добавите мляко към напитката, съветва диетологът.

"По-добре е да се пие кафе с мляко, което е богато на калций. Подходящо е и използването на растително мляко, но трябва да изберете напитка без захар и обогатена с витамини като калций и желязо", уточнява Нефедова.

Добавянето на мляко към кафето го превръща в истинска закуска, продължава тя.

"500 милилитра капучино съдържат 206 килокалории - можете да считате това за закуска, дори ако изпиете само една чаша", казва Нефедова.

Диетологът не препоръчва да включвате в диетата си кафе напитки, съдържащи сладки добавки. Те правят кафето твърде калорично, което може да доведе до увеличаване на телесното тегло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase