Снимка: БГНЕС

Павел Исанбаев, специалист диетолог сподели какво се случва с организма, ако пицата е част от ежедневното ви меню.

"Пицата е неутрално ястие, просто "конструктор", който може да се сглобява по желание. Дали пицата е вредна, зависи от това дали е в основата на диетата ви или е допълнение към храната, дали купувате пицата или я приготвяте сами и какви съставки има в нея", казва диетологът.

Според лекаря потенциално опасната висококалорична пица често съдържа мазни сосове, майонеза, колбаси, няколко вида сирена. Когато приготвяте пица у дома, можете да замените колбаса с месо или да се откажете от сосовете. Почитателите на нисковъглехидратните диети понякога приготвят пица с намалено количество калории - в основата ѝ е кайма вместо тесто от брашно.

"Бялото брашно е прост въглехидрат. Продуктът повишава нивата на кръвната захар и допринася за бързото усещане за глад, както и повишава риска от напълняване. Затова брашното за печене често се заменя с ръжено, пълнозърнесто или оризово брашно. Оризовото брашно се препоръчва при непоносимост към глутен - диагноза, при която употребата на "нормално" брашно причинява подуване на корема, разстройство или други стомашно-чревни неразположения", обясни специалистът.

По този начин пицата, приготвена със "здравословни" и пресни съставки, може да се консумира всеки ден.

"Не трябва да заливате пицата си с газирани напитки - комбинацията от сладки газирани питиета и мазни храни води до колебания на глюкозата, натоварва панкреаса и увеличава риска от натрупване на нежелани килограми. Хората със стомашно-чревни заболявания могат да се сдобият с гастрит, подуване на корема и разстройство", предупреди лекарят./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase