Снимка: Istock

Пресните храни и продукти са истински дарове от природата. Лошото е, че невинаги можем да ги изядем, докато са съвсем пресни. Зимата е сезонът на консервирането и съхраняването на храна. Чрез някои ефективни методи можете да запазите успешно остатъците от храна, вместо да ги изхвърляте, както и да запазите прясна продукция от градината ви, купени продукти на промоционални цени в по-големи количества, които не можете да изядете в прясно състояние и още много други.

Кои са най-лесните начини да консервирате и запазите храната си?

Замразяване

Замразяването е прекрасен начин да запазите храни и продукти за дълъг период от време. Замразяването значително намалява риска от растеж на опасни бактерии в храната, като същевременно я запазва в нейната свежест и текстура. Всичко, от което се нуждаете, е фризер за дълбоко замразяване, стъклени или специални силиконови съдове с плътно затварящи се капаци за дълготрайно съхранение.

Замразената храна може да издържи между три и шест месеца в зависимост от вида ѝ. Месата могат да са с по-кратки срокове на годност в замразено състояние, тъй като в тях вероятността да има растеж на бактерии е по-голяма. Плодовете и зеленчуците могат да се съхраняват за по-дълго.

Изсушаване

Изсушаването е технология, която се използва от векове за запазване на храни, които не могат да се консумират веднага. Особено удобно е за зимния период, когато се консумира храна от лятото и есента, когато е бил моментът на събиране на реколтата. Чрез изсушаване могат да се запазят плодове, зеленчуци, меса, риба. Основното предимство на изсушаването е, че уплътнява и усилва вкусовите качества и хранителните вещества в изсушените храни. Важно е да се снабдите с подходящи контейнери, пликове за съхранение или съдове, подходящи за изсушени храни, така че да ги предпазите от повторно навлизане на влага и евентуалното им разваляне.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase