IStockphoto

Есента и зимата винаги са предизвикателно време за имунната система. Започваме да прекарваме все по-малко време навън, така че достъпът до витамин D е намален. Обикновено нивата на общата активност също намаляват. Тъй като дните се скъсяват и времето се променя, качеството на сън може да бъде засегнато, което влияе върху способността на тялото да остане устойчиво и да се бори с болестите.

Освен това започваме да прекарваме много повече време на закрито, което означава, че сме в по-близка дистанция с другите около нас, което може да ни предразположи към заразяване от различни вируси или грип. Тази година, по очевидни причини, поддържането на имунната ни система във възможно най-оптимално здраве, е по-важно от всякога.
 
Има много храни, определени като “суперхрани“ заради техните здравословни свойства, но понякога те могат да бъдат трудни за набавяне, особено в определени сезони, като са и доста скъпи. За щастие някои от суперхраните, които имат най-голямо положително въздействие върху имунната система, са ежедневни храни, подходящи за есента и зимата.
 
Сега е моментът да започнете да ги включвате в диетата си, не само защото са вкусни, но и защото могат да бъдат добра част от подпомагането на поддържането на здрава имунна система.
 
Ето няколко храни за повишаване на имунитета, които трябва да ядете сега: 
 
1. Сладки картофи
 
Наситени с витамин А, сладките картофи вероятно са една от най-добрите храни, които можете да ядете за вашето здраве. Те също така са герои на есенно-зимния празничен сезон, защото имат дълъг срок на годност и могат да бъдат приготвени по различни начини, така че никога да не ви е скучно с тях.
 
За наш късмет, ползите за здравето от сладките картофи остават без значение от начина им на готвене, така че може да ги печете, да ги приготвяте на пара или да ги задушавате. Но най-лесният начин да включите тези невероятни продукти в ежедневието си е като бавно ги изпечете цели и ги съхранявате в хладилника. Яжте ги на закуска, гарнирани с кисело мляко и малко гранола или препечени ядки. Използвайте ги като допълнение към пилешка салата на обяд; нарежете ги на слайсове и ги потопете в хумус като следобедна закуска или пък ги притоплете за вечеря.
 
2. Спанак
 
Желязото, цинкът и хлорофилът в тази ежедневна листна зеленина са чудесно нещо, което трябва да въведете в диетата си през есента и зимата. Докато летните деликатни марули отпадат от менюто, спанакът е това, към което трябва да посегнете, за да подсилите имунитета си. За щастие, той е леснодостъпен през цялата година.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase