Снимка: Istock

Плочките в банята се уплътняват с фугираща смес. Тази смес има не само структурна функция, тя е и същевременно декорация, която прави дизайна на плочките още по-красив. Фугите между плочките обаче са място, на което се събира мръсотия, луга, наслагвания и мухъл, които правят плочките хлъзгави и променят цвета им. Често замърсените фугиращи смеси между плочките са жълтеникави, а при по-упорити замърсявания са кафяви.

Почистването на фугиращите смеси може да е истинско предизвикателство, защото наслагванията от мръсотия са изключително упорити. Можете да ги премахнете с натурални средства, които можете да откриете в кухнята си.

Оцет

Оцетът съдържа оцетна киселина, която разтваря мръсотията и дезинфекцира, убивайки бактериите и микроорганизмите в банята. Той е подходящ и за премахване на мазнини и лепкави замърсявания във фугите.

Разтворете равни части оцет и топла вода. Излейте ги в спрей бутилка. Напръскайте замърсените фуги. Изчакайте да подейства 15-20 минути. Разтрийте с помощта на четка или гъба. Изплакнете.

Лимонов сок

Лимоновият сок има свойството да разтваря наслагванията, мръсотията и пожълтяването във фугите между плочките. Той е естествен дезинфектант с висока киселинност, който убива бактериите. Изстискайте пресен сок от лимон. Нанесете върху засегнатите места. Оставете да действа 10 минути и разтрийте с влажна кърпа или четка.

Сода за хляб и препарат за съдове

Содата за хляб е безопасна за употреба, тъй като се влага в печива и ястия, но е мощен дезинфекциращ агент. Тя има и избелващи свойства, което връща белотата, чистотата и блясъка на фугиращата смес между плочките. Успешно премахва замърсяванията и наслагванията. Препаратът за съдове допълнително помага за почистването на банята.

Смесете една част сода с няколко капки препарат за съдове. Долейте толкова вода, колкото да се получи паста. Втрийте я във фугиращата смес. Изчакайте да подейства 20 минути и измийте с четка или влажна гъба.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Коментари Напиши коментар

8

Работна Мецана

преди 1 месец

Най-лесно се чистят като не ги оставяш да почернеят и после да търкаш като ууууууллллааааввввв.

7

VD

преди 1 месец

До АнонименТочно така - кока кола и забърсваш и чисти 99.99% от всичко

6

Анонимен

преди 1 месец

Брех, какви новини от световно значение публикуват в тая медия!...