Снимка: Pixabay

Много хора страдат от разстройства на съня или им е все по-трудно да заспиват бързо, откакто започна пандемията от коронавирус. Експертите твърдят, че не е нужно да взимате приспивателни или други лекарства. Може да преборите безсънието по естествен начин. Ето някои съвети как да го направите, според "The Sun".

Не използвайте технологии преди сън
 
Ясно е, че няма как напълно да се откажете от компютри, телевизор, телефони; особено, ако работата ви е на компютър. Но намелете времето, което прекарвате пред лаптопа или телефона преди сън. Заради мерките и намалените социални контакти, хората все повече използват социални мрежи, за да поддържат връзка с близки и приятели. Но, ако правите това често вечер, това нарушава циркадния ви ритъм. Един час, прекаран пред екрана, забавя продукцията на хормона мелатонин, свързан със съня, с 3 часа, показват проучвания.
 
Избягвайте дремките
 
Може да ви се струва логично да дремнете през деня, ако през нощта сте спали малко или лошо. Но това не е правилният отговор. "Да дремвате прекалено много или за прекалено дълго може всъщност да повлияе на способността ви да спите през нощта.", твърди д-р Верена Сен. Най-подходящото време за дремки е между 14 и 15 ч., когато е нормално да изпитаме малко повече умора. Но не трябва да спите в късния следобед или вечерта, ако искате през нощта да спите добре. Лекарката дори съветва дремките да са по 15-20 мин.
 
Останалите съвети вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase