Снимка: Istockphoto

С идването на пролетта много хора се оплакват от изтъняла и капеща коса. Малко преди старта на лятото, те търсят начини, с които да я подхранят, за да подобрят структурата на косъма и да намалят до минимум риска от увреждане, което може да причинят слънчевите лъчи. И тук отлична работа върши една суперхрана – масло от ший или карите, както още се нарича.

Извлечено от ядките на дървото ший, което расте в Африка, маслото се използва от хилядолетия в грижата за кожата. В него има ценни вещества като ненаситени мазнини, есенциални мастни киселини, фитостероли, витамините Е и Д, провитамин А и много други. Именно те го правят чудесно хидратиращо, регенериращо и противостареещо средство. Но може ли да действа по същия начин на косата?

Масло от ший в рутинната грижа за косата – 5 предимства:

1. Успокоява скалпа

След месеци наред прекарани в изолация и по-рядко посещаване на салоните за красота, някои жени имат нужда не само от освежаваща подстрижка, но и от качествени продукти в грижата за нея, за да бъде тя по-гладка, здрава и лъскава. А основен фактор за крайния резултат има и състоянието на скалпа.

Маслото от ший е натурално средство за лечение на сух и раздразнен скалп, от който падат люспи. То има богата кремообразна текстура, подобна на тази на кокосовото. Приложено в корените с леки масажни движения, то се затопля и намалява сухотата благодарение на противовъзпалителните си свойства. Абсорбира се много лесно и не може да запуши порите както някои балсами или шампоани с по-тежки съставки.

Съвет на професионалиста: Разделяйте косата с помощта на гребен и масажирайте по малко масло от карите в корените, пласт по пласт. Може да поставите памучна кърпа или найлонова торбичка върху главата, като постоите поне 30 минути, преди да отмиете с вода.
 
Останалите предимства на маслото от ший за косата - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase