Снимка: istock

Спелта е зърнена култура, консумирана още от Древността. От нея се приготвят прекрасни и вкусни печива с гладка текстура и мека вътрешност. Спелтата е много питателна. Има много богато съдържание на фибри, протеини и хранителни вещества, сред които изобилие от магнезий и цинк. Съдържа още натрий, калций, желязо, магнезий, манган, витамин В3 (ниацин), фосфор, калий.

Спелтата е вид пшенична култура, но с известни разлики от традиционната пшеница, която използваме масово в приготвянето на хляб и тестени изделия. Ето защо спелтата също съдържа глутен и е добре да се избягва от хора, страдащи от различни видове непоносимости към глутена.

Кои са здравословните ползи от консумацията на спелта?

Много добър източник на фибри

Ползите от диетата с високо съдържание на фибри са много. Фибрите в спелтата дават усещане за ситост за дълго време. Те подпомагат функциите на храносмилателната система, допринасят в борбата с излишните килограми, могат да спомогнат за контрола на кръвната захар и да ограничат резките скокове в стойностите ѝ и тези на инсулина. Богатите на фибри хранителни режими допринасят и за контролирането на холестерола.

Може да помогне в понижаването на холестерола

Консумацията на спелта може да е полезна в контрола на високите стойности на лошия холестерол. Фибрите в спелтата могат да допринесат за понижаването му. Поради съдържанието на разтворими фибри в състава си, спелтата подпомага абсорбирането на холестерола в кръвта, което предпазва кръвоносните съдове от отлагане на плаки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase